Esztergomban örökítettük meg a „betlehemi csillagot”

A szürke nyirkos idő több napig nem tette lehetővé, hogy megörökítsük a Jupiter-Szaturnusz együttállást, végül december 26-án sikerült lefotóznunk a „betlehemi csillagot.” A hidegben mintegy ötven percet vártunk a megfelelő pillanatra. Úgy gondoljuk, megérte.

A NEOWISE üstökös mellett az év egyik legjobban várt égi jelensége a Jupiter-Szaturnusz decemberi együttállása volt. 21-én volt legközelebb egymáshoz a két bolygó, de aznap hiába akartuk elővenni a fényképezőgépet, a felhőktől még a Nap utolsó sugarait sem láttuk.

Aztán december 23-án némi esély mutatkozott a megfigyelésre, csakhogy akkor aznap órákkal a naplemente után derült ki az ég. Ám így sem maradtunk szép látvány nélkül, hiszen a Hold és a Mars együttállását örökítettük meg. Sőt égi kísérőnk körül szép halogyűrű is kirajzolódott.

December 26-án, azaz Karácsony másnapján jött el a mi időnk. 16 óra körül érkeztünk meg az Esztergomi Bazilika szomszédságában álló Szent István szoborhoz. Gyönyörű volt a horizont, úgy harminc fotó készült a vöröslő égboltról.

Hiába vettünk fel kesztyűt, sálat és sapkát, nem bírtuk már a hideget és 16:40-kor elindultunk az autó felé. Lélekben feladtuk, úgy voltunk vele, hogy már nem vesszük észre a Jupitert és a Szaturnuszt. Igen ám, de láttuk, hogy a Hold közelében megjelentek az első csillagok. Ekkor adtunk még egy esélyt a dolognak és visszatértünk a kilátóhelyre.

Legnagyobb megdöbbenésünkre úgy a Gerecse „felett” megláttuk a két, egymáshoz közel lévő bolygót. El is készítettük a saját fotónkat – melybe egy repülő is belesuhant – majd negyed óra múlva még a Kölcsey Ferenc utcából is készült egy fénykép.

Nem lehet hiányérzetünk.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!