Felhős időben ünnepeljük 1956-ot!

Kultúrsarok Máriahalmon.

1956. október 23-án kitört Budapesten a forradalom, amely egy sokat szenvedett nép szomorú segélykiáltása volt. A később ellenforradalomnak tituált hőstett emlékét máig nem feledjük és országszerte megemlékezést tartanak.

Idén milyen időnk lesz október 23-án?

Zápor Esztergomnál

 Min: 8 °C 🌡 Max: 15 °C, borult idő várható a nap folyamán.

Kedden kora reggel 7-8 fokig csökken a hőmérséklet. Kezdetben szélcsendes idő lesz, majd az estére érkező csapadékkal gyenge széllökéseket is észlelhetünk. Éjszaka még szabadon ragyogtak a csillagok az égen, reggelre azonban gyengén felhős égboltra ébredhettünk. A felhők mennyisége a nap folyamán folyamatosan növekszik majd, de csapadékra a késő esti órákig nem kell számítanunk. A napi csúcshőmérséklet 15 fok körül alakul.

Hol tartják az ünnepségeket?

Máriahalmon új értelmet nyer a megemlékezés.

Mielőtt rátérnénk a városi ünnepségekre, kérjük engedjétek meg, hogy megmutassuk nektek azt, hogy Máriahalmon milyen kreatív módon emlékeznek a forradalom és szabadságharcra. Az Epöl felé vezető út mellett található egy kis féltető, ahol egész évben, aktuális időszaknak megfelelően öltöztetik fel a babákat. A Máriahalmi Faluvédő Egyesület ismét kitett magáért, és korhűen öltöztették fel babáikat.

Ünnepségek a környéken:

Csolnok: 10 órától a IX. aknánál (a régi rabtábornál) kialakított emlékműnél tartanak megemlékezést. Felszólal dr. Ernst Ervin, a Magyar Politikai Elítéltek Közössége Ügyvezető Tanácsának tagja.

Dorog: 15 órától a Hősök terén koszorúznak, majd a Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban Schmidt Sándor halálára emlékeznek.

Esztergom: 17 órakor a Bottyán-palotánál tartanak megemlékezést, majd 18:00-kor ünnepi díszelőadás lesz a művelődési házban. A színdarabban Nemcsák Károly, Tolcsvay  Béla duót is láthatjuk, Romanek Etelka polgármester pedig ünnepi beszédet mond.

Kesztölc: 18 órakor az általános iskola diákjai műsorát tekinthetik meg az érdeklődők, majd fáklyás felvonulást szerveznek a településen.

Sárisáp: 16 órakor szentmisével kezdődik a megemlékezés, majd a Millenium parkban található emlékműnél koszorúzást tartanak, ahol a résztvevők egy-egy szál virággal adóznak a hősök emléke előtt.

Tát: 10 órakor az újtelepi emléktáblánál elhelyezik a koszorúkat, majd a fúvószenekar és a végzős általános iskolások műsora következik. Ünnepi beszédet mond Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!