Az alacsony-Duna a legújabb turisztikai attrakció

Hamarosan eltűnnek a zátonyok.

Augusztusban még csak megközelítette, októberben már meg is haladta az eddig mért legalacsonyabb vízszintet a Duna (és több kisebb vízfolyás is, amelyek kevésbé vannak rivaldafényben).

Amatőr kincskeresők a Duna partján 2018. október 22-én.

A visszahúzódó víz helyén, a kiszáradt mederben nem csak szépen formált kavicsokra, hanem különlegességekre is bukkanhat az ember. Egyrészt a második világháború még mindig kísért és ilyenkor a száraz mederbe fúródott éles robbanótestekkel is találkozhatunk. Másrészt, a régészek sem unatkoznak, mert ilyenkor új területek nyílnak meg előttük.

Szemét bukkan elő a kiszáradt mederből.

Augusztus óta, cserépdarabokat, török kori sípot, újabban pedig Szent István-kori pénzérmét találtak a Helemba-szigetnél. Ezeknek a híreknek hatására igazi családi program lett a Duna partján valós sétálás, kutatás, amely nem merül ki abban, hogy egy-egy szép követ hazavisznek a látogatók. Gyakran láthatjuk, hogy a földből kiálló, szokatlannak tűnő tárgyak ilyenkor felkeltik a kíváncsiskodók tekintetét.

Séta a hatalmas zátonyokon.

Mi is tettünk egy sétát, mégpedig a Palkovics padtól a Szénrakodó irányába.

Gyönyörű kompozíció a naplemente és a rendszámtábla részvételével.

Az eldobott vodkás, sörösüvegek még kevésbé tűntek különlegesnek, azonban a kiásott cseh rendszámtábla, és egy hatalmas Hankook (ez itt nem a reklám helye) traktorgumi már igen.

Cseh rendszámtábla az iszapban.

Vajon hogyan kerülhetett oda a forgalmi jelet tartalmazó azonosító?

Közben a vízszint elérte eddigi mélypontját, a -16 centimétert, 2018. október 24-én reggel 7 órakor.

Az alacsony vízállás napjai meg vannak számlálva, ugyanis a napokban kisebb vízszint emelkedés várható: a prognózis szerint maximum másfél méteres vízszint emelkedés várható.

Ui.: a törvények szerint ha olyan tárgyat találunk, amely régészeti leletnek minősül, azt el kell vinnünk a múzeumokba. Szerintünk is ott jobb helyük lenne, mint otthon valakinek a fiókjában.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!