Gyűrű jelent meg a Nap körül, halojelenséget fotóztunk Dorogon

Az utóbbi időben inkább felhős, mint napos időnk volt, így külön örültünk annak, amit május 15-én, szombaton láttunk: délelőtt folyamán a Nap körül gyönyörű gyűrű rajzolódott ki, vagyis halojelenséget örökítettünk meg.

Volt már úgy, hogy esti órákban vettük elő a gépünket, hogy csillapítsuk az asztrofotózás iránti vágyunkat: ilyenkor rendszerint a csillagok mellett a Holdat is lefényképezzük. Igen, kísérő égitestünk is tud némi meglepetéssel szolgálni azon túl, hogy egyszer török félholdnak látszik, máskor pedig vakító gömbként ragyogja be az éjszakát.

Bizonyos időközönként – és megfelelő körülmények esetén – szép gyűrű rajzolódik ki a Hold körül, mint például 2017 szilveszterén, amikor is az év utolsó óráiban gyönyörű látványban lehetett részünk. (Egyébként mi akkor az esztergomi Széchenyi téren bulizás helyett ezt fotóztuk.)

Csapatunk egyik tagja most is szemfüles volt. Munkánk miatt napközben kevésbé vagyunk mobilisak, így ritka, hogy ilyenkor örökítünk meg különlegességet. Május 15-én délelőtt Dorogon vettük észre, hogy a Nap körül kirajzolódott a gyűrű. Kertészkedés közben kéznél volt a gépe, így most meg tudjuk mutatni nektek, hogy milyen látványban volt része.

Azt tudni kell, hogy halo akkor jelentkezik, ha a magasszintű felhőkben található jégkristályok megtörik a fényt, tehát ez egy optikai jelenség. Több változata is ismert, sőt előfordul, hogy egészen kicsi, vagy nagyméretű gyűrű figyelhető meg a Nap, illetve a Hold körül.

Ti láttatok már hasonlót? Ha igen, Facebook oldalunknak üzenetben küldjétek el fényképeiteket.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!