Halojelenséggel zárult a 2017-es év

December 31-e, szilveszter napja az önfeledt ünneplésekről, koncertekről, házibulikról és a tűzijátékok robbanásáról szól. A 2017-es év utolsó napja azonban nem csak a szokásos elemeket tartogatta magában, hanem térségünkben több érdekességre figyeltünk fel.

Év végi hálaadó mise dr. Erdő Péterrel, december 31-én

Dr. Erdő Péter bíboros év végi hálaadó miseéjének kezdetekor (17 óra), még tiszta, derült időnk volt, majd a mise után, este fél 7-kor az Esztergomi Bazilika környékét ellepte  a köd. A várhegy szinte eltűnt a szemek elől, azonban a település alacsonyabban fekvő részein nem észleltük a hasonló időt.

Köd lepte el a Bazilika környékét, december 31-én.

Ezután még furcsább dologra lehettünk figyelmesek, ugyanis a Hold óriási átmérőjű gyűrűvel pompázott! A Halojelenséget nagyjából 1 órán keresztül lehetett látni este 22 és 23 óra között!

Halojelenség a Hold körül szilveszter este
Halojelenség a Hold körül szilveszter este (Fotó: Tóth Krisztián)
Gyűrű a Hold körül, december 31-én.

Mi az a Halojelenség? Miért alakul ki?

A Halojelenség egy olyan optikai jelenség, amelyet a 8-12 kilométer magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben található jégkristályok okoznak.  Több típusa létezik, a december 31-i minden bizonnyal 22°-os haló volt! Az ország több pontján látni lehetett.

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!