Hova menjünk szánkózni hétvégén?

Az elmúlt napok havazásának köszönhetően a fővárostól karnyújtásnyira lévő helyeken hódolhatnak szenvedélyüknek a téli sportok szerelmesei. De merre induljunk, ha megtelt már Dobogókő és a Normafa? Ötletek egy havas hétvégére a Pilisi Parkerdőből.

Hova menjünk szánkózni hétvégén? (Kép: Pilisi Parkerdő Zrt.)

Helyenként a 20 centimétert is meghaladó hóréteg borítja a főváros környéki hegyvidéket. Ki ne szeretné ilyenkor kihasználni a lehetőséget, és csúszni egyet szánkóval, sílécen, anélkül, hogy előre tervezetten órákat kellene utaznia? Az ismertebb helyek azonban hamar megtelnek, Dobogókőn és a Normafánál hagyományosan sokan gyűlnek össze egy-egy téli hétvégén. A Pilisi Parkerdő szakemberei ezért összegyűjtöttek néhány kevésbé ismert helyet a havas kikapcsolódásra.

A legtöbb családban ilyenkor előkerülnek a szánkók, és szerencsére bőven akad olyan domboldal, ahol a lakott területhez közel lehet csúszni egy jót. A Budai-hegységben számtalan szánkózási lehetőséget kínál a Hármashatár-hegyi reptér környéke, vagy magán a Hármashatár-hegy csúcsán lévő Guckler Károly kilátópont melletti lejtők. Ez utóbbi helyen segítségünkre van a kilátón elhelyezett webkamera, amin indulás előtt ellenőrizni tudjuk a helyen uralkodó időjárási viszonyokat. Visegrád térségében a Zsitvay-kilátó és a nyári bobpálya melletti lankák kínálnak kevéssé zsúfolt szánkózó helyet.

A síelés szerelmesei is végre hódolhatnak szenvedélyüknek a térségben, hiszen Visegrádon működik a Nagyvillám Sípálya, amely ratrakolt és kivilágított pályákkal minden este 9-ig várja a síelőket. Itt azoknak sem kell unatkozni, akik történetesen nem akarnak síelni a családból, hiszen a sípályák mellett már szánkózni is lehet. Indulás előtt itt is érdemes megnézni a pálya webkameráit, és tájékozódni az aktuális helyzetről.

Igazi erdei sport a sífutás, amire a mostani körülmények között a Pilisi Parkerdőben is több helyen nyílik lehetőség. Szinte mindenhol elővehető a sífutóléc, ahol megmarad a tíz-húsz centi hóréteg, de érdemes felhívni a figyelmet a hűvösvölgyi Nagyrét és a Hármashatár-hegyi reptéren kialakított nyomokra. Mindkét terület viszonylag lapos, ideális sífutó terep, ahol a lelkes sportbarátok minden évben kialakítják azt a nyomhálózatot, amit a havas napokon bárki szabadon használhat.

Sajnos az utóbbi napokban nagyon vizes hó hullott a Pilisben és a Budai-hegységben, amitől igen komoly súly rakódott az erdő fáira. A turistautakon ezért néhány helyen találkozhatunk kidőlt fákkal, a fiatal fák pedig behajoltak, ami miatt a magasabb régiókban nehezebb a közlekedés. A nagy hóban különösen nehéz gyalogosan végigjárni a szurdokvölgyeket, mint például a Rám-szakadékot. Aki tehát gyalogos túrára indulna, mindenképpen megnövekedett menetidővel számoljon, és fokozott figyelemmel járjon az erdőben. A szokásosnál is fontosabb a túrára történő felkészülés: legyen nálunk tartalék élelmiszer és meleg ital, és mindenképpen magas szárú, vízhatlan lábbeliben, bakancsban vagy csízmában induljunk a téli erdőbe. Az aktuális időjárási helyzetről könnyen tájékozódhatnak a megújult parkerdo.hu oldalon, ahol összegyűjtve megtalálhatók a térség összes webkamerájának és időjárási megfigyelő pontjának adatai.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!