Sok hűhó semmiért?

Dobogókő felé

Az időjárás előrejelzések olvasása a téli időszakban sokakat örömmel tölthet el. Mikor megemlítik, hogy egy mediterrán ciklon közelít országunk felé, gyakran elkezdjük a sílécek letakarítását, a szánkók leporolását, majd miután a felhőzet eléri térségünket, a mosoly az arcunkra fagy. A lehulló hó javarészt pár óra leforgása alatt elolvad, maximum a magasabb hegycsúcsokon marad meg hosszabb periódusokra. Most összegeztük kronológiai sorrendben az elmúlt nap történéseit.

Csak órákig élvezhettük a havas táj szépségét Dorogon (2018. február 12. hétfő)

Így történt ez február 12-i héten is. Már napokkal előtte jelezték, hogy Tél tábornok ismét megtámadja Dorog-Esztergom térségét, és felkészülhetünk a nagy havazásra. A belengedett nagy hó elmaradt, ugyanis hiába ébredtünk hétfőn (február 12.) az éjszaka után fehér tájra, jószerint mire az iskolások a tanítást követően elővehették volna a szánkóikat, addigra mindenhol elolvadt a lehullott hómennyiség. Ugyan három napig folyamatosan hópelyhek záporoztak az égből, de csak a késő esti óráktól a reggeli forgatakig maradhatott meg mutatóban. A hólapátokat ismét nem kellett a kezünkbe venni.

 

 

A Börzsöny havas látképe Dömösről nézve (február 13.)

Kedden (február 13.) úgymond már második napja esett a hó, amely a térségünkben megragadt ciklonnak volt köszönhető. A tokodi Nagyvölgyben jelképesen eltemették a telet, bár úgy látszik, hogy az időjárás nem foglalkozott az emberek kérésével.

Tokodon eltemették a telet (február 13.)

Ekkor eldöntöttük, hogy meglátogatjuk Dobogókőt, hiszen bíztunk benne, hogy legalább a hegycsúcs pár kilométeres körzetében fehér tájjal találkozhatunk. Igyekezetünk nem volt hiábavaló, ugyanis a csúcson 14-16 centiméternyi hó volt kedd este. -2-3 fokos hőmérséklet is párosult a cudar időhöz, így nem sokat tartózkodtunk a magányos hegyen.

Dobogókő felé havas az út (február 14.)

Szerdán (február 14.) kezdett alábbhagyni a havazás intenzitása. Reggel ismét fehérbe borult a táj, Dorog-Esztergom térsége gyönyörű fehér lepelbe öltözött. Azonban nem tartott sokáig az örömünk, Délben már hűlt helyét találtuk a hónak. Ekkor ismét elhatároztuk, hogy megnézzük, mi a helyzet a hegyen. Végül csak a megyehatárig mentünk el, ahol japán turisták, osztrák rendszámú kisbuszukkal félreállva gyönyörködtek a látványban. A hegy lábánál sajnos akkor sem maradt meg semmi, és végül a ciklon távoztával estére kiderült az ég.

Dobogókői kilátás a Dunakanyar felé (február 15.)

Csütörtökön (február 15.) négy napot követően ismét megpillantottuk a felkelő nap sugarait. Aznap már nem esett semmi, egészen késő estig szép időnk volt, így elmondhatjuk, hogy a három napos havazásból sík terepen semmi, Dobogókőn 20 centiméter meghaladó hóréteg hullott. Hogy pozitívumot is említhessünk: pénteken megnyitott a sípálya, ahol már csütörtökön ratrakkal készítették a pálya nyomvonalát.

A hétvégi helyzetről egy következő cikkben számolunk be!

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!