Indul a zivatarszezon

Miért alakulnak ki zivatarok? Most megtudhatod!

Áprilistól szeptemberig tartó időszakban gyakran fordulnak elő záporok és zivatarok. Térségünket azonban gyakran elkerülik a zivatarcellák, vagy éppen térségünkhöz érve csendesednek el. (Ennek lehetséges magyarázatáról egy későbbi cikkben fogunk beszámolni.) Dorog és Esztergom térségében inkább a gyengébb zivatarok, heves esők jellemzőek!

Zivatarfelhő életciklusa (forrás: http://www.atmo.arizona.edu)

A zivatarok kialakulásához bizonyos tényezők megléte szükséges. Fontos, hogy a zivatar a Cumulunimbus nevű zivatarfelhő segítségével alakulhat ki. Na de mi az a három tényező?

1. Magas páratartalom: ahhoz, hogy zivatarok alakuljanak ki, nagy nedvességtartalmú, meleg levegőre van szükség.

2. Instabil levegő: A talaj közelében a levegő hőmérséklete felmelegszik, és felfelé haladva egyre csökken. Minél jobban csökken a hőmérséklet felfelé haladva, annál könnyebben emelkedik fel a meleg levegő. A feláramlás segítségével tornyosulnak a gomolyfelhők és alakulnak át zivatarfelhővé.

3. Emelő hatás: Emelő hatásnak nevezzük azt a ható tényezőt, ami felszállásra kényszeríti a meleg levegőt. Ez lehet a napsugárzás vagy egy érkező hideg levegőtömeg, ami felfelé nyomja a melegebb légtömegeket. Utóbbi esetében heves zivatarok alakulhatnak ki.

Most már te is tudhatod, hogyan alakulnak ki zivatarok. Figyeld az eget és készítsd telefonodat, fényképezőgépedet! Várjuk a felvételeket! 🙂

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!