Ismét támad a szél: másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki viharos szél veszélye miatt. A legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Az utóbbi időben nem ritka az erős, olykor viharos szél Európában, így térségünkben is.

Csütörtök délután északnyugat felől hidegfront érkezik, amelynek mentén a szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul és viharossá fokozódik.

A legerősebb széllökések 65-90 km/h között alakulhatnak, de gomolyfelhők környezetében – főként északnyugaton, északon – akár a 90 km/h-t is meghaladhatják. A légmozgás csak péntekre virradó éjszaka veszít erejéből, viharos széllökések még éjfél környékén is nagyobb területen fordulhatnak elő.

A másodfokú figyelmeztetés öt megyére (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Pest megyében), valamint a fővárosra van érvényben. A délnyugati megyék kivételével mindenhol legalább elsőfokú a figyelmeztetés.

Az elsőfokú figyelmeztetéssel érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t, míg a másodfokú figyelmeztetéssel érintett területeken akár a 90 km/h-t is meghaladhatják a legerősebb széllökések.

A szélviharral és záporokkal érkező viharciklon a Dudley elnevezést kapta és végigsöpör Európán.

A Benelux államokban, Németországban és Lengyelországban a legmagasabb fokú riasztást adták ki, várhatóan komoly pusztítást okoz majd a viharciklon ezekben az országokban.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!