Szélvihar miatt százezer háztartás áram nélkül maradt Csehországban

Kép: Illusztráció

Mintegy százezer háztartás volt áram nélkül csütörtök reggel Csehországban az országon átvonuló rendkívül erős szélvihar miatt. Fennakadások vannak a vasúti és a közúti közlekedésben, megnőtt a balesetek száma is – jelentette a rendőrség.

A közszolgálati hírtelevízió (CT24) szerint a legsúlyosabb helyzet Nyugat- és Közép-Csehországban alakult ki, ahol mintegy 100-110 helyen megrongálódtak a magasfeszültségű vezetékek, emiatt 70 ezer háztartásban nincs villany. Több mint tucatnyi vasútvonalon a sínekre dőlt fák miatt szünetel a forgalom, és hasonló gondok miatt számos alsóbbrendű közút is járhatatlan.

Meteorológiai jelentések szerint a viharos erejű szél várhatóan legalább éjfélig eltart, és a következő órákban az ország keleti részeit is eléri.

A cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb csúcsán, az 1600 méteres Snezkán, kora reggel óránkénti több mint 180 kilométeres sebességű volt a vihar, ezért az egész térségben le kellett állítani a felvonókat. A szélsebesség az alacsonyabban fekvő helyeken is meghaladta az óránkénti 90 kilométert – ismertette a hírtelevízió.

A rendőrség óvatosságra intett, és felszólította az embereket, hogy csütörtökön mondjanak le a hegyvidéki kirándulásokról, mert az ország több helyén egészen éjfélig időnként 70-110 km/óra sebességű viharok várhatók.

A szél néhány helyen tetőket tépett le, a kidőlt fák és a vihar által felkapott kisebb-nagyobb tárgyak parkoló autókat rongáltak meg.

Forrás: MTI

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!