Hózápor hullott Esztergom térségében a tél utolsó napján

Február 28-án, hétfőn már kora reggel is szállingózott a hó a térségünkben, kora délután pedig intenzív havazás is kezdődött, igaz az égi áldás csak a magasabb pontokon maradt meg.

Ismét eltelt az újabb téli időszak (mármint a naptári időszak szerint március elsejével beköszöntött a tavasz), és azt mondhatjuk, hogy sajnos ezúttal sem kellett elővennünk a szánkót. Bár azért olykor-olykor havazott, érdemben nem hullott sok, sőt többször is előfordult, hogy az éjjeli fehér lepelnek reggelre, késő délelőttre már nyomát sem láttuk.

Valahogy sejtettük, hogy a februári tavasz még megbosszulja magát, de nem gondoltuk, hogy egy egynapos, intenzív hózápor lesz a kárpótlás. Február 28-án, hétfőn reggel 6 óra körül Bajnánál pillantották meg az első hópelyheket, majd a későbbiekben Tokodról, Tokodaltáróról, Dorogról is hasonlót jelentettek nekünk.

Csapatunk egyik tagja még délelőtt tartózkodott Pilismaróton, ahol már 11 óra körül intenzíven hullott a hó. Esztergomban 12 óra körül kezdett el szállingózni, majd 12:40-13:20 között igazi hóvihar alakult ki. Az Esztergomi Szénrakodónál pár percig nem is láttuk a párkányi vízpartot, sőt a teherkompnál lévő padokon is elkezdett megmaradni a hó. Aztán mintha elvágták volna, pillanatokon belül véget ért a havazás.

Dorogi állomásunk egy érdekességre is rámutatott: 12:30 és 13:30 között 5,7 fokról 2,7 fokra csökkent a hőmérséklet, majd ahogy megszűnt a csapadék és kitisztult az ég, úgy ismét melegedett az idő.

15 óra körül felmentünk Dobogókőre is, hiszen láttuk a webkamerán, hogy a hegyen megmaradt a hó. A Szentléleki-patak közúti hídja után figyeltük meg, hogy foltokban fehér a talaj, majd ahogy haladtunk a cél felé, úgy egyre szebbé vált a táj.

A csúcson -1,5 fokot mutatott a hőmérő és 1-2 centiméternyi hó fogadott bennünket.

A sípályánál kifejezetten erős, hideg szél fújt, így csak néhány percig maradtunk fent, aztán búcsút intettünk a hegynek és a télnek.

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!