Szabadtéri tüzekhez vonultak a tűzoltók

Száraz fű, gaz, avar égett Bajóton, a Dobozi Mihály utca végében, Héreg és Tarján között, a szántóföldön valamint Esztergom külterületén a Zsellértag dűlőben szerda kora délután. A szabadtéri tüzekhez Nyergesújfalu, Bajna és Esztergom hivatásos tűzoltói vonultak, akik kéziszerszámokkal, avaroltóval, és vízsugárral oltották el a tüzeket.

Tűzgyújtási tilalom (Forrás: Katasztrofavedelem.hu)

Térségünkben egyelőre nincs kiadva tűzgyújtási tilalom, ennek ellenére az elmúlt időszakot komoly szárazság jellemzi. A lehullott csapadékmennyiségek az elmúlt hónapokban az átlagos értékekhez képest alul maradtak.

A száraz növényzet miatt fokozott tűzveszély

Az utóbbi időszakban, megyénkben is megnövekedett a szabadtéri tűzesetek miatti tűzoltói vonulások száma. Az elszáradt növényzet és a kevés csapadékot hozó időjárás miatt fokozottan figyeljünk tűzgyújtáskor.

A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés, és külön szolgáltatás biztosítja a zöldhulladék elszállítását.

Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban.

Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. Az aktuálisan tűzgyújtási tilalommal érintett megyékről térképes tájékoztatót találhatunk a katasztrófavédelem megyei és országos honlapjain.

A szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Ennek érdekében a legjobb módszer, ha vastag föld-, vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől.

Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze az egységes segélyhívó 112-es telefonszámon.

Forrás: Katasztrófavédelem
Fotó: Illusztráció

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!