Itt az első hőhullám, Sárisápon elérte a hőmérséklet a 30 fokot

Június 19-én hétfőn, Dorogon pár tizeden múlt csak, Sárisápon viszont átlépte a harminc Celsius-fokos határt a hőmérséklet. Jó hír azonban, hogy az első hőhullám végét már látni is lehet, így a hőséget nehezebben viselők hamarosan fellélegezhetnek.

Idén májusban kora nyárias idő köszöntött be, így joggal számíthattunk arra, hogy már júniustól kánikula lesz. Végül aztán a kezdeti 25 fokos csúcsok elmaradoztak, aztán csapadékosabbá vált az időjárás.

Végül aztán újra melegedni kezdett az idő, a június 17-18-i hétvégén is tombolt a nyár (sárisápi automatánk szerint szombaton 25, vasárnap 28 Celsius-fok volt a csúcsérték), de a kánikula csak június 19-én köszöntött be.

Hétfőn nem teljesen volt derült az ég, a kisebb felhőátvonulások hatásait érezni lehetett, a hőmérő higanyszála csak úgy ingadozott: ahogy előbújt a nap, perceken belül tizedfokokkal nőtt a hőmérséklet.

Érdekesség, hogy 13 órakor a dorogi állomás 27,8 Celsius-fokot, a sárisápi 29,4 Celsius-fokot rögzített. 45 perccel később Dorogon már 29,4 Celsius-fok volt (ennek magyarázata az előző bekezdésben keresendő), míg Sárisápon 29,6 Celsius-fokot mutatott a műszer.

14 órakor értük el Dorogon a napi csúcsot, ami 29,7 Celsius-fok volt, Sárisápon pedig 14:15-14:20 között lett meg a 30 Celsius-fok. A nap csúcsérték Sárisápon 31,4 Celsius-fok lett.

A következő napokban még magasabb lehet a napi hőmérséklet maximuma, ám az idei első hőhullám jelen állás szerint pénteken érhet véget.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!