Izgalmas, csillagászati előadást tartott Krakó László

Krakó László tanár úr előadása

Az Egy kis természettudomány programsorozat következő, február 9.-i előadásán a csillagoké volt a főszerep. A „Porból lettél, porrá leszel” nevű ismeretterjesztő esten részletesen bemutatta a csillagok keletkezését, életciklusát, és pusztulását is.

Krakó Lászlót nem kell bemutatni, hiszen a környékben élők pontosan jól ismerik őt: nyugdíjas éveiben sem hagyott alább a természettudomány iránti rajongása, időről-időre a táti könyvtárban tart ismeretterjesztő előadásokat.

Pénteken 1 órás vetítéssel készült, amelyen először ismertette a csillagok létrejöttét. Az univerzumot pásztázva megszámlálhatatlan sok fényes égitestet vehetünk észre, amelyek között por és gázfelhők helyezkednek el. Ez a csillagközi anyag rendkívül kicsi sűrűségben tölti ki a horizontot, azonban ott, ahol valamilyen oknál fogva sűrübben helyezkedik el, ott megnyílik a lehetőség a csillagképződésre.

A gravitáció az egyik elősegítője a csillagképződésnek.

Az ilyen gócpontokban összesűrűsödött anyag hőmérséklete jelentősen megnő, és egy bizonyos érték felett a gravitáció elősegíti a növekedését. Forgásnak indul, majd egyre több anyagot szippant be a körülölelő térből. Az így létrejövő protocsillag évmilliók alatt fényes égitestté növekszik.

Megfelelő hőmérséklet mellett beindulhat a fúziós folyamat.

Ezt követően a Naprendszer tulajdonságait boncolgatta, majd az egyes bolygók, valamint a Nap jellegzetességére hívta fel a hangsúlyt. A Napot sokan hajlamosak bolygónak tekinteni, pedig az általa kibocsájtott fény miatt a csillagok közé tartozik. Több mint negyed órás ismertetőt tartott rendszerünk csillagáról, amely életkorának felénél jár. Midőn letelik az ideje, a benne lévő hidrogén elfogy, a hélium fúziója során vörös óriássá válik, és bekebelezi a hozzá közel keringő bolygókat. A Föld kezdetben megmenekülhet, de miután a Nap kihül és fehér törpévé zsugorodik össze, úgy a bolygónkon lévő életforma is szépen lassan megszűnik létezni.

Következő izgalmas előadás már más témát boncolgat: március 9-én, Alattomos gyilkosok az 50-es évek otthonaiban címmel tér vissza Krakó tanár úr!

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!