Kelvin-Helmholtz felhők „hullámoztak” az égen

Január 5-én, szerdán 9 óra körül ismét egy látványos, ám ritkának mondható meteorológiai jelenséget figyelhettünk meg. Esztergom felől nézve Párkány irányába ugyanis Kelvin-Helmholtz felhőket vettünk észre.

Szerdán reggel Dorogról tartottunk Esztergomba, amikor az ipari parknál járva hirtelen balra néztünk. A távolban fodrozódó, hullám formájú felhők jelentek meg a horizonton. Rögtön tudtuk, hogy Kelvin-Helmholtz felhőkkel van dolgunk.

Az erdekesvilag.hu portál szerint ez a különleges felhőfajta akkor alakul ki, ha két, a sűrűsége alapján egymástól jól elkülönülő légréteg áramlik egymás felett, így jól megfigyelhetővé válik a keveredési zóna. Ilyenkor a gyorsabb mozgású meleg levegő nem egyenletesen keveredik a másikkal, így tengerpartot nyaldosó hullámokhoz hasonló tarajok jelennek meg az égen.

Magyarul instabilitási felhőnek is nevezhetnénk, hiszen csak akkor képződnek ilyenek, ha nagy eltérés jön létre a légrétegek sebessége között. Mi 9 órakor vettük észre a jelenséget és két perccel később tudtunk leparkolni. Mindez elég volt arra, hogy a szép hullámformák elsimuljanak, így csak kevésbé látványos képeket hoztunk most nektek.

Igaz fél órával később a Palkovics padnál is készítettünk pár felvételt, bár már közel sem volt annyira izgalmas, mint a 9 óra körül megfigyelt példány. Egyébként a szemfülesebbek a Szent Tamás-hegyen lévő kamera felvételén is kiszúrhatják a jelenséget.

(Képek: Saját fotók, kamerakép: Időkép)

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!