Dupla szivárvány alakult ki naplementekor

Január 4-én, kedden naplementekor igazi színkavalkádban lehetett részünk: az utolsó napsugarak narancssárgára-vörösre festették az eget és mivel gyengén esett az eső, így szivárvány is megjelent a horizonton. A szemfülesebbek azt is láthatták, hogy nem egy, hanem rögvest két ív, azaz dupla szivárvány alakult ki.

A 2022-es esztendő időjárási jelenségek szempontjából gazdagon indult. Az újév első napjaiban tetőzött a dunai árhullám, ami azért is furcsa, mert általában januárban arról szoktunk cikkezni, hogy jégtáblák úsznak a folyón vagy hogy olyan alacsony a vízállás, hogy mindenhol zátonyok képződnek.

Aztán január 3-án reggel mammák jelentek meg az égen, melyeket nekünk is sikerült lencsevégre kapni. Az időjárás pedig január 4-én is kegyes volt hozzánk, hiszen páratlan naplementével és dupla szivárvánnyal ajándékozott meg bennünket, melyet úgy egy-két percig lehetett csak látni. Mi Dorogról és Esztergomról is megörökítettük a pazar látványt.

Na de mikor alakul ki dupla szivárvány? Lényegében akkor, ha fény kétszer törik meg és ilyenkor a második tükrözésnél gyakorlatilag fordított sorrendben jelennek meg a színek. Tehát a belső ívnél a külső a vörös, míg az iker szivárványnál a belső sáv a vörös. Ráadásul ilyenkor a belső ív sokkal erősebben látható, míg a külső igen halvány.

Ma Esztergomban pont jókor vonultunk utcára és még sikerült lefényképezünk a dupla szivárványt. Bár a képen annyira nem látszik, jobb oldalon azért észrevehető a külső ív.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!