Mammákat örökítettünk meg Esztergomban

Január 3-án, hétfőn 9 óra 30 perc körül mammákat, hivatalos nevén mammatus nevű felhőket örökítettünk meg Esztergomban. A ritka képződményt csak néhány percig lehetett látni.

Bár láttunk már egy-két érdekességet – például több évnyi próbálkozás után 2021 júliusában lencsevégre kaptunk éjszakai világító felhőket, sőt ősszel Esztergom-Kertvárosnál görgőfelhővel is akadt dolgunk – a 2022-es esztendőt egy mammatus észleléssel indítottuk.

Január 3-án, hétfőn reggel borongós időre ébredhettünk, majd 9:30 figyeltünk fel, hogy mammák, azaz mammatus nevű felhők haladnak el felettünk. Ez egy olyan, ritkán észlelhető felhőképződmény, mely a viharokat, nem különben az esős időt is előrejelezheti. Bár jelentős égi áldás ezúttal nem hullott, néhány csepp azért esett mutatóba. A mammákat egyébként a lefelé lógó „dudorokról” lehet felismerni és olykor kimondottan éles határvonalaik vannak.

Ha beírjátok a googleba a nevét, biztosan találtok néhány, egészen extrém, már-már apokaliptikus méreteket öltő fotókat. Most viszont be kell érnetek a mi szelíd felvételeinkkel.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!