Tetőzött az újévi árhullám Esztergomnál

December utolsó napjaiban gyors ütemben kezdett el emelkedni a Duna vízszintjre, igaz árvíztől nem kellett tartanunk. A tetőzés január 2-án délelőtt 340 centiméteres vízállásnál következett be.

Az őszi időszakban mi is beszámoltunk arról, hogy igen kevés víz csordogál a Duna medrében. Jókora zátonyok képződtek a parton, a táti mellékág szinte kiszáradt és az a Kis-Duna egyes szakaszán akár papucsban is át lehetett volna gázolni. Persze nyáron, mert most kinek lenne kedve megfázni a hideg vízben?

No de érdekes, hogy karácsonykor még 63-64 centiméteres vízállást mértek a városban, majd 26-án elkezdődött egy kisebb vízszint emelkedés. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) adatai szerint másnap már 137 centimétert mutatott a mérce, igaz akkor az volt a csúcs, majd volt egy pár napos stagnálás, mígnem december 30-án megérkezett a gyenge árhullám hatása. A zátonyok eltűntek, szépen lassan megteltek vízzel a szinte szárazzá vált mellékágak és Esztergomban víz alá került a horgászok kedvenc part menti sávja is.

Sportolók a Dunán 2022. január elsején

Szilveszter reggelén, pontosabban 9 órakor érte el a Duna a 250 centimétert, az esti koncertre érkezők pedig már a 300 centiméteres vízállásban „gyönyörködhettek”. Sokan meglepődtek, ugyanis hosszú heteken át azt lehetett látni, hogy a strandfürdőnél milyen idegen tárgyak – köztük régi betonakadályok – hevernek a mederben, most pedig az uszoda kifolyójáig ért a víz.

Bár mi 2022. január elsejére vártuk, végül csak január 2-án következett be a tetőzés. Volt egy kis ingadozás 330-340 között ingadozott a szint, végül reggel 9-kor a 340 centiméter jelentette a csúcsot. Az apadás már lassan megkezdődött, igaz még várni kell arra, hogy újra zátonyok jelenjenek meg Esztergomnál.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!