Még soha nem volt ennyire alacsony a Duna vízállása

Több mint száz éves rekord dőlt meg Esztergomban. Sorra dőlhetnek meg a negatív vízállásrekordok. 

Korábbi felvétel a Duna alacsony vízállásáról
Rekord alacsony a Duna vízszintje: tegnap reggel Esztergomnál dőlt meg a rekord, ahol a korábban valaha mért legalacsonyabb vízszint alatt három centiméterrel hullámzott a folyam. A folyó várhatóan egy-két napon belül a fővárosnál is új negatív rekordot állíthat be. Eső az elkövetkező pár napban sem várható.
A dunai mércék „nulla”-pontját az akkori legkisebb vízálláskor jelölték ki a tizenkilencedik században, és ehhez viszonyítva pozitív vagy negatív előjellel adják meg az aktuális vízállásokat – mondta a Magyar Hírlapnak Siklós Gabriella. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjét annak kapcsán kérdezték, hogy október 15-én Esztergomnál 2003. augusztus 30-a után mínusz három centiméterrel új negatív rekordot mérhettek. Siklós Gabriella utalt rá, egy-két napon belül várható, hogy a budapesti, 2003-as ötvenegy centiméteres minimumszint is megdől, majd sorra ez fog történni lefelé végig az összes partmenti településnél. Mint mondta, mivel a három-négy napos előrejelzések nem jósolnak esőt a Duna vízgyűjtő területein, nem remélhető, hogy a folyam szintje érdemben emelkedjen. Utóbbira egyébként akkor is csak rendkívül rövid ideig lehetne számítani, ha valami okból megnyitnák a bősi vízlépcső tározóját.

A  Szabadság híd budai hídfőjének közelében található Ínség-szikla kilencvenhárom centiméternél kezd látszódni, a folyam pedig tegnap hatvan centiméteren állt – fogalmazott a szóvivő. Beszélt arról is, az időjárás extremitásáról szóló híreket az OVF munkatársai is alá tudják támasztani, hiszen a főigazgatóság adatai szerint az elmúlt két évtizedben több rekordárvíz futott le a Dunán, mint a korábbi másfél száz esztendőben összesen. Siklós Gabriella emlékeztetett arra, hogy a csapadék ugyan éves, sőt, olykor havi átlagban is pont úgy „leesik”, mint eddig – ám időben teljesen másképpen elosztva, mint ahogy azt megszoktuk. Olykor egy nap, esetleg néhány óra alatt zúdul le, s ez a jelenség komoly kilengéseket okoz a hazai folyókon.

Az OVF egyébként igyekezett felkészülni a jelenlegi helyzetre, ezért már korábban a hajózást támogató segédbólyákat helyezett el a Dunán, és az aktuális folyami helyzet bárki számára elérhető a szervezet honlapján.

Ami pedig a Balatont illeti, a tó szintje jelenleg száztizenöt centiméter, a zsilip zárva van Siófokon, s nem is tervezzük a megnyitását – mondta Siklós Gabriella. Hozzátette, a tóban a szárazság ellenére is elegendő víz van, így ott nincs szükség semmiféle beavatkozásra.

Korábbi felvétel a Kis-Duna alacsony vízállásáról

Előzmények:

Október 15-én, azaz hétfőn reggel már -2 centimétert mértek Esztergomban. Ez pontosan megegyezik az eddig mért legkisebb vízállással, melyet 2003.08.30-án regisztráltak. Ez a rekord már aznap 10 órakor megdőlt, hiszen ekkorra már -3 cm-re süllyedt a víz szintje az esztergomi vízmércén. Ráadásul az OVSZ előrejelezése szerint a következő napokban még tovább csökken a folyó vízállása, mely csütörtöktől akár -14 és -15 cm is lehet.

A rekord alacsony vízállásnak köszönhetően olyan érdekességeket tekinthetünk meg, mint az esztergomi Szent Erzsébet híd alatti részen egy kis szakaszon a Kis-Duna teljes kiszáradása, vagy például a táti gátnál a Kis-Duna vízellátását biztosító csöveken a befolyó irányából akár szabad szemmel át is tekinthetünk (igaz erre idén már többször is lehetőségünk nyílt). Gyanítjuk, hogy a rekord alacsony vízállás miatt a következő napokban, hetekben fog egy pár cikk megjelenni talált II. világháborús műtárgyakról. Lényegében azt mondhatjuk, hogy a Duna az esztergomi szakaszán azt az arcát fogja megmutatni a következő napokban, melyet még életünkben nem láthattunk. 

A vízmércék nulla pontját egyébként a Dunán – és kisebb mellékfolyóin – az 1834. évi kisvízszint magasság alapján határozták meg. Tehát amikor a vízmércén -3 centimétert látunk, az azt jelenti, hogy az éppen aktuális vízszint 3 centiméterrel kisebb, mint a kisvízkor mért érték.

forrás: Magyar Hírlap

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!