Megérkezhet az első hó a hegyekbe

November 1-jén, Mindenszentek napján markáns hidegfront éri el a Kárpát-medencét és természetesen térségünket is. Bőven kijut majd nekünk csapadékból is, és némi esély mutatkozik arra is, hogy a hegyekben lehulljon az első hó.

Gerecse, Henrik-hegy 2021. január 13-án

Hogy mire is alapozzuk ezt a kijelentést? Elővettük sokrétű statisztikánkat, ami ezúttal is némi érdekességgel szolgált, hiszen az elmúlt években felírtuk, hogy mikor esett le az első hó a hegyekben (Pilisben és a Visegrádi-hegységben).

Nos, 2016-ban október 5-én (!) fehéredett ki először a táj, 2017-ben november 13-án, 2018-ban november 19-én, 2019-ben pedig december 2-én gyúrhattunk először hógolyót Dobogókőn. A tavalyi esztendőben ugyan már novemberben gyönyörű fehér volt a táj, csakhogy nem a hó, hanem a vastag zúzmararéteg miatt. 2020-ban az első hó december 22-én hullott.

Ha ezt a sormintát ilyen szabályosan követnénk, akkor elvileg idén karácsonykor vagy szilveszterkor kellene havaznia a két hegység magasabb pontjain. Persze mivel az időjárás nem követ ilyen mereven meghatározható sorozatot, így bátran bízhatunk abban, hogy idén már novemberben is lepelbe bújik legalább a hegytető.

Nos, lehet, hogy csak néhány percig következik be a halmazállapot-változás november 2-án hajnalban, de ha csak néhány órára havasak lesznek a dobogókői utcák és a háztetők, már akkor újabb bejegyzéssel bővül az adatbázisunk. Egyébként, ha síkvidéken 4-5 fokig hűl a levegő, akkor a hegyekben meglehet az első havazás.

Ti mit tippeltek?

 

1 hozzászólás érkezett eddig. Legyél Te a második, aki leírja a véleményét!

  1. Október 13-14.-én sok hó esett a Bükkben és a Mátrában.Szerintem november elején megérkezik a Pilisbe is!
    Üdvözlettel:Miklós

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!