Dorogon és Esztergomban kifogásolt a levegő minősége

Dorogon és Esztergomban kifogásolt a levegő minősége a magas szálló por koncentráció miatt – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön közzétett adataiból.

Már hat település – Debrecen, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Tatabánya és Várpalota – szerepel az egészségtelen levegőminőséget jelző narancsárga színnel.

Emellett további tizenhat településen kifogásolt a levegőminőség a magas szálló por koncentráció miatt. Ezek: Budapest, Százhalombatta, Dorog, Esztergom, Dunaújváros, Kecskemét, Szolnok, Szeged, Salgótarján, Eger, Miskolc, Putnok, Oszlár, Ajka, Veszprém, Székesfehérvár.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint csütörtökön és pénteken további romló tendencia várható, különösen az északkeleti országrészben. A szélvédett helyeken – különösen északkeleten – szombaton és vasárnap is köd- és párafoltok képződhetnek, ezért ezeken a helyeken tovább romlik a levegőminőség.

Az NNK szerdán arra figyelmeztetett, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, várandós nők, idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) enyhe légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. Egészségtelen minősítés esetén a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, ezért azt javasolják, hogy mindig legyen náluk a készenléti gyógyszerük (például az inhalátor). Akinek súlyosbodnak a tünetei, az keresse fel a kezelőorvosát – hangsúlyozták.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Forrás: MTI

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!