Ónos esővel érkezhet az enyhülés

Figyelmeztetést adtak ki ónos eső veszélye miatt (Forrás: OMSZ)

Elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a kedd késő este és a szerda reggel közötti időszakra.

Kedd késő estétől az Észak-Dunántúlon és a Dunakanyar térségében helyenként ónos esőre is számítani lehet – írja az OMSZ.

Figyelmeztetést adott ki az OMSZ ónos eső veszélye miatt az északi megyékre (Forrás: met.hu)

Elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Pest megyére, valamint Budapest területére. Gyenge ónos eső alakulhat ki, a várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm lehet.

Összességében a gyenge intenzitás miatt az ónos eső komoly veszélyt várhatóan nem fog jelenteni, de nagyobb odafigyelést mindenképp. Nagyobb intenzitás esetén vastagabb jégpáncél alakulna ki, amely komoly problémákat tudna okozni.

Az ónos esőt az okozza, ha például egy melegfronttal együtt már meleg levegő áramlik be a térségbe, de a talaj az előző napi fagyok hatására át van hűlve. Ilyenkor már nem hó, hanem eső esik, amely talajra, tereptárgyakra érve azonnal ráfagy. Csak a csapadék intenzitása szab határt a kialakulandó jégpáncél vastagságának. Ezúttal várhatóan szerencsénk lesz, mert nem valószínű jelentős intenzitású csapadékhullás.

Az előrejelzésünknek megfelelően az ónos esőt keddre virradóan gyenge havazás előzte meg. Ennek és a korábbi havazásnak köszönhetően térségünkben átlagosan 1-3 cm között alakul a hóvastagság.

Előrejelzés:

A következő napokban melegfront alakítja időjárásunkat (Forrás: WXCharts.com / ECMWF ENS)

Szerdától megszűnnek a fagyok, hajnalonként 0 és 3 fok között alakulhatnak a hőmérsékletek a következő napokban, míg délutánonként szerdán 7, csütörtökön és pénteken 10-12 Celsius fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk.

Péntek este azonban csapadék érkezik, ezúttal eső formájában. A szombat is esősnek ígérkezik 5 és 6 fok közötti hőmérséklettel.

Az újabb lehűlés fokozatosan szivárog vissza, erős hidegbetörés, illetve havazás azonban a közeljövőben nem valószínű.

Borítókép: met.hu

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!