Özönvíz zúdult Esztergomra

Augusztus 5-én újra hidegfront érte el térségünket és már reggel eleredt az eső. Amíg délelőtt és kora délután gyenge-közepes intenzitással esett, 15 óra után özönvíz zúdult a városra, a villámárvíz következtében pedig a Rákóczi térnél több autó is elakadt.

Mikor reggel felkeltünk és felnéztünk az égre, azt gondoltuk: ma biztosan nem ússzuk meg szárazon. Számításunk bejött, hamar megjött az eső, és bár napközben többször zuhogott, nem nagyon okozott problémát a csapadék.

15 órakor éppen a Széchenyi térre siettünk: az Arany János utcában láttuk, hogy a korábbi csütörtöki záporok eredményeként kisebb tavak keletkeztek. Természetesen le is fotóztuk őket, mondván a későbbi cikkekhez mindig kellenek illusztrációs fotók.

Aztán mire megérkeztünk a főtérre, éreztük, hogy egyre erősebben esik. A felhőszakakadás 15:10 körül kezdődött – éppen akkor mondták a színpadon a köszöntőket. A tér mélyebben fekvő részein, vagyis a vízelvezető rácsoknál öt perccel később már-már visszabugyogott a víz, sőt, az elkerített rész bejáratánál bokáig gázoltak az emberek.

A beszédek után elindultunk a Pálinka Patika felé, és észrevettük, hogy a Rákóczi térnél hatalmas dugó alakult ki. Itt már sejtettünk valamit, de a valódi okot csak akkor tudtuk meg, amikor odaértünk az OTP-hez. A buszmegállók és a kölcsönözhető kerékpáros is vízben álltak, hatalmas tó alakult ki. Mivel a környező utcákhoz képest a két buszmegálló közötti terület fekszik a legmélyebben, így minden nagyobb eső után ott gyűlik össze a sok víz.

Érdekesség, hogy a csütörtöki özönvíz jórészt csak Esztergomot (na meg Párkányt) érintette, Dorogon nem esett annyi eső, így a Kenyérmezői-patak vízszintje sem változott érdemben. Még Esztergom-Kertvárosban sem öntött el utcákat a víz, így mondhatjuk azt, hogy a csapadékgóc Esztergom belvárosára koncentrálódott.

Az esztergomi önkormányzat Időképen közzétett kamerafelvételén is látható, hogy brutális özönvíz áztatta a várost, melynek következtében nemcsak a fesztivál szervezőinek kellett újra gondolniuk a programokat, hiszen a vis maior helyzet a közlekedők elé is váratlan akadályt gördített.

Egy kocsi éppen a Fürdő Szálló felől haladt a Pálinka Patika felé, amikor erős reccsenés hallatszódott. Kiderült, hogy a víz bemosott egy műanyag rekeszt az útra – arról nem is beszélve, hogy egy kukát is magával vitt az ár – a hullámok miatt a sofőr nem látta és áthajtott rajta. Egy másik járművet pedig nemes egyszerűséggel ki kellett tolni a „szárazföldre.”

Voltak, akik megpróbálkoztak átkelni az elöntött Rákóczi téren: aki nem ment neki kellő lendülettel, azt jóformán elnyelte az ár és a sikeres műveletet rendre a csikorgó ékszíj igazolta vissza. Aztán miután enyhült az eső, úgy az esővizet el is vezették a csatornák, gyakorlatilag 16:30 körül szinte nyomát sem láttuk a korábbi villámárvíznek.

Sajnos íme egy újabb példa a klímaváltozásra…

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!