Riasztást adtak ki keddre a havazás miatt

Elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a keddi napra havazás és ónos eső veszélye miatt.
 
12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.
Gyenge ónos eső. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm.
 
forrás és borítókép: OMSZ

2 hozzászólás érkezett eddig. Szólj hozzá Te is!

  1. Tudtommal az ország legtöbb helységében van a valamiféle „meteorológiai állomás” amit önkéntes alapon üzemeltetnek… és anno postai úton küldték el a központba a feljegyzéseket…( A régebbi időkben így volt…)
    Ma ez hogyan működik ?

    • Kedves Lajos László Rudolf!

      Ez „ma” teljesen elektronikus formában működik. Van hivatalos és nem hivatalos formája is a meteorológiai adatok feljegyzésének.
      A Magyarországon hivatalosnak tekintett feljegyzéseket – ha jól tudjuk 1901 óta – az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) rögzíti. Korábban, mint Ön is említette papírlapú feljegyzésekből készültek az egyes elemzések. Ma már telepített meteorológiai állomások viszik automatikusan az internetre az egyes meteorológiai adatokat (pl. hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, csapadék, szélerősség). Ezeket az ún. állomásokat szabvány szerint kell elhelyezni (a hőmérsékletért felelős eszközt például 2 méter magasságban, a ház falától távol, füves terület felett kell elhelyezni, hogy a lehető legpontosabb értékeket mutassák). Ez tulajdonképpen a barométer modernizált változata.

      A 2000-es évektől kezdődően egyre népszerűbbé váltak az amatőr meteorológusok körében is ezek a rádiósugarú kommunikációval működő eszközök (a kommunikáció a kül- és beltéri egységek között értendő, tehát míg a kültéri egységet kihelyezzük mondjuk a kertbe a szabványnak megfelelően, addig a beltéri egységről akár a nappalinkból letudjuk olvasni, hogy a kertben „mennyi az annyi”). Például az Időkép.hu is a felhasználók mérésére építkezett, így tudott látványos meteorológiai térképeket összeállítani. De több ilyen honlap is létrejött (ismert még a metnet.hu is).

      Tehát az OMSZ saját telepített állomásaira hagyatkozik és ezeket tekintjük ma Magyarországon hivatalos méréseknek, míg több önszerveződő (tehát nem állami működtetésű) weboldal a felhasználók, vagy úgynevezett észlelők méréseiből építkezik, ezekből készít látványos meteorológiai térképeket, statisztikákat.

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!