Séta a Határ utcai repcemezőn, avagy a nyugalom szigetén

Repcemező térségünkben 2020. május elején

Esztergom-Kertváros a nyugalom szigete, legalábbis ha a vasútállomás mögött található Határ utcára gondolunk. A helyet egy délutáni futás alkalmával fedeztem fel és azonnal bele is szerettem. 

A koronavírus teljesen felborította életünket, át kellett szerveznünk mindennapjainkat és ez természetesen rám is igaz volt. A mozgás és az események látogatása a járvány kirobbanása előtt a legtöbb ember számára olyan természetes volt, mintha csak levegőt vett volna, viszont ezt az érzést a vírus elvette mindenkitől.

A kijárási korlátozások életbe lépését követően a természetben vagy edzőteremben történő mozgás lehetőségét – ami a mindennapjaim szerves részét képezték – egyik napról a másikra gyakorlatilag elveszítettem. Az első néhány napban még szigorúan tartottam az előírásokat, viszont kezdtem érezni magamon, hogy az a „bizonyos levegővétel” hiányzik és szükségem van rá.

Kertvárosi lakosként a város utcáit, közterületeit jól ismervén és a napi forgalmi trendeket is átgondolva kevés olyan, potenciális helyet tudtam felsorolni, ami megfelel a kritériumoknak. A lehetségesek helyszínek feltérképezése után jutottam el a Határ utcára. Futás közben fedeztem fel az útszakaszt és el is jutottam a fotón látható helyre. A látkép rögtön megfogott és abban a pillanatban éreztem, hogy ez egy soha vissza nem térő alkalom. Rögtön elővettem a fényképezőgépem és megörökítettem a tájat.

A következőkben megosztom az olvasóinkkal a személyes benyomásaimat. Az első és legfontosabb, hogy egy hosszú és kemény munkanap után kellő energiát nyújthat a hely. Emellett szellemi és lelki feltöltődés, sportolás szempontjából sem utolsó.

Az épített világtól távol, de mégis közel helyezkedik el, napsütéses időben kocogáshoz nem is lehet jobbat elképzelni. A sportolni, kikapcsolódni vágyóknak is ajánlom, a mindennapok mókuskerekét magunk mögött hagyhatjuk ott. Egyébként ez az impozáns látkép tárul elénk ott, ahol elkészítettem ezt a fényképet.

A következőkben egy röviden bemutatom, hogy mit látunk onnan. A távolban kiemelkedik a távolból Esztergom ékköve, a várhegyet uraló bazilika. A másik impozáns látnivaló a Strázsa-hegy, amely erről a pontról teljesen egyedi arcát mutatja.

A környezet és a terepviszonyok futásra, vagy könnyed egészségügyi sétára is alkalmas, utóbbi ráadásul a járványügyi helyzetben kifejezetten ajánlott. Az idilli csendbe itt csak maximum az égen elhúzó sportrepülők hangja, vagy a madarak zavarnak bele.

A kijárási korlátozás feloldásával már bárki felfedezheti ezt a rétet. Ajánlom mindenkinek, aki egy kis nyugalomra vágyik.

(Cikk: V. Krisztián)

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!