Várható-e revans a korai nyár miatt?

Esztergomi Kis-Duna 2018.04.30-án

Ebben az évben rendkívül hamar, már április közepén beköszöntött a nyár. Egy korábbi cikkünkben hivatkoztunk arra, hogy a növényzet kénytelen alkalmazkodni a változó klimatikus viszonyokhoz. Április közepén (!) nyílt az orgona, a gyöngyvirágot a pedig már Szent György havának záró napjaiban tökéletes pompájában csodálhattok meg.

A rekordok megdőlésére sem kellett sokáig várni. Az első harminc fok ugyan várakozásunknak megfelelően végül áprilisban nem köszöntött be (a csúcs 28,7), de május 4-én már 30,3 fokot mértünk.

Zivatar 2018. május 2-án, a kora reggeli órákban.

A Palatinus-tó már 18.7  °C-os (Öböl Music Beach , 2018.05.05-i adata), amely szintén meglepő. Jellemzőn a „Pala” csak május végén éri el ezt a vízhőfokot. Bátrabbak akár már vízbe is mehetnek.

Érdemes pár szót ejteni a viharszezonról is, ugyanis erős zivatarok eddig nem is érték el térségünket. A jelenséget évek óta tapasztaljuk, ugyanis az általában délnyugati irányból érkező zivatarcellák Dorog határához érve jelentősen veszítenek erejükből. Általában Esztergomot mindig kikerülik és a forgatókönyv mindig hasonlóképpen alakul: Tát, Kesztölc úszik a felhőszakadás miatt, Esztergomban hallani ugyan a mennydörgést, de a gyenge eső mellett semmi érdekességet nem tapasztalhatunk.

Zivatarfelhő Dorogon 2018. május 2-án.

Persze ilyenkor gondolhatunk arra is, hogy ezeknek a szürreális időjárási eseményeknek egyszer még megisszuk a levét. Ha igen, akkor mégis mikor?

A válasz május és június hónapokban keresendő. Elmúlt évek tapasztalatait megvizsgálva elmondhatjuk, hogy május végén csapadékosabb idő köszönt be (nem csak kedves kis hazánkban, hanem külhonban is). A sötét fellegek minden évben rengeteg esőt zúdítanak a magyarországi folyók vízgyűjtő területére, azonban nem mindegy, hogy egy adott intervallumban szépen eloszlik-e vagy egy nap esik több száz milliméter.

Szinte állandósult a vízállás a Dunán. (Forrás: hydroinfo.hu)

Érdemes tehát olykor a vízállás előrejelzési információkat is olvasgatni, így nem érhet minket nagy meglepetés. Természetesen aki elmulasztja, annak sem kell szomorkodnia, ugyanis mindenről beszámolunk.Reméljük a sors kegyes lesz hozzánk.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!