Zenitkörüli ív térségünk egén

Nagyon ritka légköroptikai jelenségnek lehettünk szemtanúi 2018. szeptember 13-án, csütörtökön. Úgynevezett zenitkörüli ív jelent meg térségünk egén. Csak rövid ideig volt látható, néhány perc alatt teljesen elhalványult.

A zenitkörüli ívet nevezik az égbolt mosolyának vagy fordított szivárványnak is. Talán az egyik leglátványosabb, legszínesebb halójelenség, mindenkor élénk, szivárványszínekben pompázik magasan – ahogy a neve is jelzi – a zenit köré írható körív egy darabjaként. Lapkristályok fedlapján behatoló, majd megtörve az oldallapon kijutó fénysugár hozza létre. A napmagasságtól erősen függő jelenség, csak 32° alatt álló Nap esetében fordulhat elő. Színei minden esetben a teljes spektrumból szerepelnek, zenit felé eső részén kék, középütt zöldessárga, zenittől távolabbi részen vörös. Szélessége és élénksége is függ a napmagasságtól, zenithez közeledve kisebb lesz, és kb. 22°-os napállásnál a legélénkebb.

Zenitkörüli ív 2018. szeptember 13-án térségünkben

A zenit egy földfelszíni pontba emelt függőlegesnek az éggömbbel való azon döféspontja, amely a horizont felett van. Az ellenkező irányú döféspont a nadír.

Forrás: Wikipédia
forrás: http://legkoroptika.hu/zenitkoruliiv

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!