Újabb ex-hurrikán csap le a Brit-szigetekre?

Trópusi depresszió, Florence, Isaac, Helene hurrikánok (Kép forrása: CNBC.com)

Borítókép forrása: CNBC.com

2017 októberében mi is megírtuk, hogy a hármas erősségűnek nevezett Ophelie hurrikán végül jelentősen megszelídülve és alkalmazkodva a mérsékelt övi klímához (átalakult trópusi ciklonból mérsékelt övi ciklonná) és hatalmas szélviharral csapott le előbb Írországra, majd Angliára.

Most ismétlődni látszódik a szituáció, igaz jelentősebb gyengébb viharral. Még Senegál partjainál alakult ki szeptember 8-án a trópusi depresszió, ami Helene nevet kapta. Innen egy óriási balos kifli formát bejárva előbb elhaladt a Zöld-foki szigetek mellett, és kettes erősségű hurrikánná fejlődött.

Ma pedig szeptember 15-ét írunk, és nézzük merre jár az erős ciklon.

Helene hurrikán útvonala (forrás: weather.com)

Jelen állás szerint hétfőn reggeli órákban éri el a szigetet, várhatóan 100 kilométer/órás széllökésekkel. Ez a vihar sokkal enyhébb lesz Ophelie-nél, ami 150 kilométeres széllökésekkel tarolt. Ugyan gyenge lesz, de mindenképp aggasztó, hogy Vince, Ophelie után ez a harmadik hurrikán, amely partot ér Európában. A hétfő napon igyekszünk a térségből a szigeroszágokba költözött ismerősök útján érdeklődni, hogy miként élték át a vihart.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!