Megérkezett Helene – nagyobb volt a hírneve, mint az ereje

Skót tengerpart Dornochban.

Hétfőn este (szeptember 17.) elérte Helene hurrikán a Brit-szigeteket. Egy hete még az előrejelzések arról szóltak, hogy hatalmas erővel érkezik majd a korrában kettes erősségű hurrikán. Aztán ahogy pontosították a prognózist, bebinyosodott:

Helene nem Katrina.

Bizony furcsa abszurdum lenne, ha ötös erősségű hurrikán érkezne Európába, mivel a mérsékelt övben a tenger sem elég meleg olyan ahhoz, hogy a forgó ciklon hatalmas erőre kapjon. Helene Florence-hez hasonlóan Szenegál partjainál alakult ki, azonban a Zöld-foki szigeteket megkerülve Észak-nyugat felé fordult.

Helene hurrikán útvonala. (Forrás: weather.com)

Végül Szeptember 17-én érte el Angliát, ahol az előrejelzésekkel szemben jóval gyengébben érkezett meg. A Londonban élő Kata arról számolt be nekünk, hogy 30-40 kilométeres széllökéseket észlelt, és gyenge szitáló eső esik.

Skóciába szerdán ér a vihar. Mihály fotója.

Az Észak-Skóciából üzenő Mihály kedden délután még azt nyilatkozta, hogy a szitáló esőn kívül semmi nem jelzi a ciklon érkezését. A Scounthorpe-ban élő Krisztián pedig mérsékelt és erős széllökésekről, valamint egyre melegebb levegőről tájékoztatott minket. Reméljük, hogy annyit nem változik Európa klímája, hogy minket is hurrikán taroljon le.

Wales és Skócia elázhat. (Forrás: www.netweather.tv)

Az internetes források néhány méteres hullámokról, olykor erősebb széllökésekről számolnak be.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!