Halálos áldozatai vannak a szélviharnak Nyugat-Európában

Minden csütörtöki járatot felfüggesztettek a viharos erejű szél miatt az amszterdami Schiphol repülőtéren, a holland vasúttársaság pedig leállította a vonatközlekedést az egész országban. A Schiphol csütörtökön több mint 250 járatot törölt. Hollandiában kettő, Belgiumban és Németországban egy-egy ember meghalt, sokan megsérültek a kidőlő fák, leomló háztetők miatt. Szirénával figyelmeztették a lakosságot Duisburgban, hogy mindenki maradjon zárt térben.

Szélvihar tombol Hollandiában (Fotó: AFP)

A holland hatóságok a súlyos vihar miatt felfüggesztették az Amszterdami Schiphol repülőtérre érkező és onnan távozó összes járatot. Schiphol, Európa egyik legforgalmasabb repülőtere, egyelőre nincs arról információ, hogy mikor indulhat újra a légi közlekedés.

A vasúti forgalom is többfelé megállt, mivel Hollandiában a legerősebb széllökések elérik a 140 km/h-t.  Fák dőltek a vasútra. A rendőrség lezárta Almere központját, egy körülbelül 200 000 lakosú várost, amely Amszterdamtól keletre fekszik.

 Az erős szél Belgiumban is komoly károkat és közlekedési zavarokat okozott, a genti kikötőt ideiglenesen le is kellett zárni.

Németországban is halálos áldozata van a szélviharnak

Németországban is közlekedési fennakadásokat és károkat okozott csütörtökön az Európa nyugati részén végigsöprő szélvihar, többen meg is sérültek, és egy ember meghalt.

A Németország nyugati tartományaira óránkénti 120-130 kilométeres sebességes széllökésekkel érkezett Friederike nevű viharfront miatt több térségben felfüggesztették a vasúti közlekedést, így nem járnak a vonatok a legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, valamint Rajna-vidék-Pflazban és Alsó-Szászországban.

Akadozik a közlekedés a térség legnagyobb légiközlekedési csomópontjában, a Köln/Bonn repülőtéren is, ahol az erős szél miatt késésekkel és járatkimaradásokkal kell számolni.

A lehűlést okozó front miatt sok helyütt jegesek az utak. Alsó-Szászországban a rendőrség tájékoztatása szerint szinte percenként történnek koccanásos balesetek.

Máshol leszakadt felsővezetékek és tetőszerkezetek, kicsavarodott fák okoznak gondot és sérüléseket. A Westdeutscher Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint a holland határnál fekvő Kleve közelében egy férfit agyoncsapott egy kidőlő fa.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) az ország egészére figyelmeztetést adott ki, a középső és nyugati régiókban a legmagasabb fokú, vörös riasztás van érvényben. A legerősebb, óránkénti 134 kilométeres sebességű szelet az ország középső térségében, a Hessen tartományi Geismar-Frankenberg mérőállomáson regisztrálták. A DWD előrejelzése szerint a viharfront péntekre virradóra hagyja el az országot, Lengyelország felé – írja az atv.hu.

forrás: BBC, atv.hu/MTI

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!