Hurrikánok alakítják térségünk időjárását

Északnak sodródva nagyon sok nedvességet szállít a nyugati szelek övébe
Északnak sodródva nagyon sok nedvességet szállít a nyugati szelek övébe (Fotó: OMSZ)

Távoli hurrikánok befolyásolják jövő héten Magyarország, így térségünk időjárását is. Az USA partjaitól alig 200 kilométerre keletre örvénylő Maria és a tőle még keletebbre mozgó Lee a számítások szerint ha csak közvetve is, de hatással lesz térségünk időjárására a jövő hét elején.

Előfordul, hogy egy hurrikán bekerülve a nyugati szelek övébe, akár Európa partjaihoz is eljut, igaz jóval szelídebb formában, de még így is heves vihart okozva. Még gyakoribb, hogy a hurrikán által a légkörbe juttatott rendkívül meleg és nedves levegő járul hozzá a mérsékelt övi ciklonok fejlődéséhez.

Várhatóan komoly hatással lesz a jövő hét első felében az Alpok déli oldalán lezajló ciklon fejlődésben. Ebben az esetben a hétfőn,kedden nálunk lehulló csapadék forrásai részben a pusztító hurrikánok lesznek.

A Maria hurrikán várható útvonala és szélerőssége a Nemzeti Éghajlati Adatközpont előrejelzése alapján
A Maria hurrikán várható útvonala és szélerőssége a Nemzeti Éghajlati Adatközpont előrejelzése alapján (Fotó: NOAA)

Nem egyedülálló eset, hogy egy hurrikán magasabb szélességeken mérsékelt övi ciklonként folytatja útját és eléri Nyugat-Európa partjait. 2005-ben a Vince hurrikán trópusi viharként partot is ért az Ibériai-félszigeten, és azóta is tartja a rekordot, mint a legkeletebbre kialakult hurrikán.

Forrás: OMSZ, idokep.hu

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!