Miért nem érheti el hurrikán térségünket?

Lényeges különbségek fedezhetők fel a két ciklon kinézetéből is.

Bizonyára mindenki észrevehette, hogy az utóbbi 1 hónapban a hurrikánokról elég gyakran olvashattunk, illetve hallhattunk. Ha elolvassátok a cikkünket, megtudhatjátok miért alakulnak ki, és miért nem éri el európát egyetlen egy hurrikán sem.

Mi a neve?

A hurrikán hivatalos elnevezése trópusi ciklon. A mérsékelt övi ciklonokhoz hasonlóak, ám mégis különböznek egymástól: amíg a trópusiban nincsenek frontok, addig mi számtalanszor tapasztaljuk, hogy a mérsékelt övi ciklonokhoz melegfront, illetve hidegfront társul. A trópusi éghajlai öv 10. és 20. foka között alakulnak ki. Ázsiában tájfunnak, míg az Atlanti-óceán térségében hurrikánnak nevezik.

Lényeges különbségek fedezhetők fel a két ciklon kinézetéből is.

Miért alakulnak ki?

Kialakulásához párás meleg levegő, és erősen felmelegedett tenger(26-27 °C) szükséges. A felszálló meleg levegő a Coriolis-erő hatására forogni kezd, és magas gomolyfelhők képződnek. Következő lépésben a jellegzetes felhőkarok alakulnak ki, majd ha a meleg tengervízből feláramló vízpára folyamatosan utánpótlásként van jelen, akkor annyira megerősödik a ciklon, hogy önállóan életre kel, és megkezdi az útját nyugati irányba. A tengerből nyeri az erejét, ha szárazföld fölé ér, gyorsan veszít erejéből.

Korábban úgy gondolták, hogy csak az Egyenlítőtől északra alakulnak ki hurrikánok, azonban 2004-ben Brazíliát tarolta le a Catarina hurrikán, míg 2005 október 10.-én a Vince nevű hurrikán ugyan legyengülve, (trópusi depresszióként) de elérte Spanyolországot!

Magyarország védett helyen fekszik?

Biztosan állíthatjuk, hogy nem kell attól tartanunk, hogy az Adriai-tenger felől brutális erejű forgószél éri el térségünket. Országunk a mérsékelt övben fekszik, így abban az esetben sem alakulhat ki trópusi ciklon, ha afrikai eredetű meleg levegő áramlik a Földközi-tenger fölé, hiszen a vize nem melegszik fel annyira, és nincs olyan erős utánpótlása, hogy hurrikán fejlődjön ki.

Az alábbi képről látható, hogy 1851 és 2007 között merre alakultak ki hurrikánok. Maximum 1-es erősségű hurrikán, illetve trópusi vihar érheti el Európa nyugati oldalát.

Az Egyenlítőtől északra, illetve délre a 10. és 20. szélességi fokok között alakulhatnak ki hurrikánok/tájfunok. (Forrás: accuweather.com)

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!