Rovar okozza a gesztenyefák őszi virágzását

A fa egyik felén már lehullott a gesztenye, a másik felén virágzik a termés.

Szeptember elején, Solymáron fényképeztük le, amint a Templom téren álló gesztenyefák egyik felén már potyogtak a levelek és a gesztenyék, míg a másik felén zöldült és virágzott. Akkor még úgy gondoltuk, hogy a klímaváltozás miatt a fák úgy hiszik, hogy újra beköszönt a tavasz (mint ahogy az ibolyák is virágoznak szeptemberben, októberben).

Az aknázómoly petéi jellegzetesen teszik tönkre a falevelet. (Forrás: edenkert.hu)

Most kiderült, hogy mi áll a jelenség mögött. Az őszi virágzást az aknázómoly nevű rovar okozza: a petéit a gesztenyefa leveleire teszi, melyek kikelve megeszik a leveleket. A lombkorona már nyár elején lehull, ezért láthatjuk azt, hogy nyár közepén a gesztenyefa szinte csupasz. A fa ezt úgy érzékeli, mintha eltelt volna a tél, ezért valójában szeptember elején virágba borul. Az őszi másodvirágzás azonban felemészti a fa erejét, és évről évre egyre jobban felgyorsul a fa pusztulása.

Az aknázómoly Észak-Amerikából került Európába. (forrás: Transindex.ro)

Az aknázómoly Észak-Amerikában őshonos, Európába a 80-as évek közepén került: 1985-ben fedezték fel Macedóniában. Magyarországra már a 21. században érkezett meg, a melegedő klímának köszönhetően.

Hogyan lehet védekezni az aknázómoly ellen? Sajnos nincs száz százalékos módszer, mivel egy évben 3-szor petézik. Először is a lehullott leveleket el kell égetni, másodszor permetezni kell, ha meg észleltük az aknázómoly jelenlétét, akkor már csak az „injekció” marad. Az új eljárás lényege, hogy a fa vízkörforgásába juttatják be a rovarirtó szert. Reméljük, a rovar ámokfutását sikeresen meg tudjuk állítani, és eltűnik Magyarországról!

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!