Zárjuk túrával az év utolsó napjait!

Annavölgyi téli túra 2017-ben. (Forrás: Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió)

A két ünnep közötti időszak jellemzően a pihenésről, a családi összejövetelekről és sok helyen a túrázásról szól. Ilyenkor gyakran megjegyzik, hogy a Karácsonykor felszedett kilókat le kell mozogni, ezért kisebb nagyobb kirándulásokat szerveznek.

Túrák a két ünnep között Dorog térségében. (Forrás: Yandexmaps.ru)

Nos az első ilyen december 28-án zajlott térségünkben. Bajnán 13 órakor a helyi természetjárók szervezésében teljesíthettünk egy kisebb etapot. A sort Annavölgy folytatja, ahol csillagfényes éjszakában vonulhatunk el a Nagy-Gete hegy mellett.

Mit érdemes tudni az annavölgyi túráról?

Bánhidi József annavölgyi polgármester ötlete réges rég kinőtte eredeti szándékát és több százan vesznek részt rajta minden évben. A főtéri gyülekező után 17 órakor rajt, majd a polgárőrök vezetésével juthatunk el Csolnokra, ahol a Bányászmúzeum udvarán tart pihenőt a menet.

Annavölgyi téli túra 2017-ben. (Forrás: Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió)

A régi csillék árnyékában forralt borral, teával és zsíroskenyérrel kedveskednek a résztvevőknek, emellett a helyszínen tüntetik ki többek között a legidősebb, legfiatalabb és legmesszebbről érkezőket. A nyolc kilométeres, Dorogig tartó túra szervezésébe második alkalommal kapcsolódnak be a Tokod Falu Helytörténeti Kulturmisszió tagjai, akik ezúttal meglepetéssel készülnek a Miklósbereki emlékműnél. Nem érdemes kihagyni a túrát!

Kesztölcön is szelhetjük a kilométereket!

December 29-én emellett a Pilis szerelmeseit is túrázásra csábítják. A Dorogi Egyetértés Sportegyesület Pilis Természetjáró Szakosztálya „Bejgli Lejáró Túrát” szervez délelőtt kilenc órai indulással.

A Sasfészek Menedékház a Pilisben. (Forrás: Kirandulastippek.hu)

A jelentkezők a kesztölci Hársfa Sörözőtől indulnak útjukra, hogy a Kétágú-hegyen és a Fekete-hegyen keresztül elérjék a Sasfészek Turistaházat. A 15 kilométeresre tervezett túráról nem hiányozhat a jókedv és a közös ebédelés sem.

Extremo Anno Epölön

Járásunk déli részén található településen, Epölön december 30-án vasárnap rendezik meg az Extremo Anno éjszakai gyalogtúrát. Az este 19 órakor rajtoló kirándulás a templom előtti kereszttől indul el és tizenkét kilométeres gyaloglás során érinti a Szomor felé található, Tellő nevű településrészt is. Mindhárom közül ez ígérkezik a legcsaládiasabbnak, érdemes az epöli dombokon búcsúztatni az óévet!

Milyen idő várható az év utolsó napjaiban?

A jelenlegi időjárás-előrjelezés szerint szombaton felhős égboltra kell számítanunk. Bár hajnalban gyenge fagy előfordulhat, a délutáni órákban 6-7 fokos maximumot mérhetünk. Friss csapadékra nem kell számítanunk, de a péntek reggeli esőnek köszönhetően saras, csúszós lesz a terep.

Vasárnap hidegfront érkezik és elromlik az idő: a reggeli óráktól kezdve eső-havaseső várható, így a péntek esti túra alatt gyenge zápor még előfordulhat. Szeles idő lesz.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!