Katasztrófák történtek karácsonykor a világban

A Föld különböző részein katasztrófák kísérték a karácsonyi ünnepeket: kitört az Etna, földrengés volt Szicíliában, Indonéziában pedig szökőár pusztított. 

Szökőár Indonéziában: 400 fölé emelkedett az áldozatok száma

Szakértők szerint a december 22-i katasztrófa az Anak Krakatau kitörése miatt történt, amely miatt beszakadt a vulkán tenger alatti oldalfala, és ez okozta a nagy mennyiségű víz áramlását.

A cunami váratlanul csapott le a Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szoros partjainál, a halálos áldozatok száma 429, a sérülteké 1485, 154 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván a katasztrófa-elhárítás legfrissebb adatai szerint. Ezrek menekültek el otthonukból.

Videó a szökőárt okozó vulkán kitöréséről:

Sorozatban érték a tragédiák Indonéziát 2018-ban

Az idei év második felében ez a harmadik súlyos szerencsétlenség Indonéziában, miután júliusban és augusztusban súlyos földrengés pusztított Lombok szigetén, majd szeptemberben a celebeszi Paluban egy szökőár következtében 2200 ember halt meg, és ezrek váltak eltűntté.

2004. december 26-án óriás cunami pusztított az Indiai-óceán partjainál, 220 ezren haltak meg, közöttük 168 ezren Indonéziában.

A 17 ezer szigetből álló Indonézia három nagy tektonikai lemez találkozásánál, a Csendes-óceáni Tűzgyűrűben fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. Az országban 127 aktív tűzhányó található – írja az atv.hu.

Kitört az Etna

December 23-án kitört az Etna. A 3300 méteres szicíliai tűzhányó július óta mutatott aktivitást. Végül hatalmas dörejjel, hétfőn kezdett el lávát és sűrű hamut lövellni magából – írja az Euronews. A földrengést szinte egész Dél-Olaszországban érezni lehetett.

Kitört az Etna (Kép: Giuseppe Aliano / Weather Sicily)

Földrengés Szicíliában

Szicíliát december 26-a reggelén nagyon sekély mélységű, 4.9-es erősségű földrengés rázta meg néhány nappal a közelben lévő Etna kitörését követően.
Károk a szicíliai földrengést követően (Kép: Meteo e Territorio Rocca Di Papa)

A legtöbb kár Fleriben és a szomszédos Zafferana Etnea kisvárosában történt, ahol a felébredt lakosok kirohantak az utcára. Tíz ember sérült meg, több épület szenvedett kárt, megrepedt vagy bedőlt – számolt be a történtekről a Híradó.hu.

Borítókép: Illusztráció (Pixabay.com)

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!