30 éve volt a nagy januári havazás

1987. januárjában megállás nélkül havazott…

30 éve január elején a mostanihoz hasonló időjárás volt. Sarkvidéki eredetű hideg légtömegek érték el térségünket észak felől, valamint egy ciklon közeledett Olaszország felől. A két eltérő hőmérsékletű légtömeg országunk felett találkozott, így kiadós mennyiségű hó hullott.

Január 10-én (szombaton) országosan havazott, három napig folyamatosan hullott a hó. Hegyekben 50-70 cm is leesett, de síkvidéken is előfordult 20 cm vastagság. A havazás mellé erős szél párosult. Na de nézzük a környékbeli információkat!

Január 11-én (vasárnap) Esztergom környékén már hordta a havat a szél, hóátfúvások nehezítették a közlekedést.

Január 12-én (hétfőn) már a térségünk és a fél ország megbénult a nem szűnő havazástól. A havazás és az erős szél mellett -15, -20 fok volt.

Egy személyes beszámoló a hétfői napról:

„Sűrű havazásra ébredtünk, a hófúvások kisebb hótorlaszokat emeltek, emiatt a kaput is nehéz volt kinyitni. Éppen iskolába indultunk a testvéremmel. Emlékszem, hogy a Bécsi út – 10-es út dorogi szakasza- szerk. – közepén sétáltunk, sehol nem volt autó, teljesen kihalt volt a város. Az iskolába csak dorogi gyerekek jutottak be, a vidékiek nem, ezért minket is hazaküldtek és néhány napos hószünetet rendeltek el. Emlékszem, hogy hétfőnként nem volt adás a tévében, de aznap mégis volt, ez talán érthető is, hiszen a nagy hó miatt sokan otthon maradtak. A híradóban láttuk, hogy a katonák tankokkal szállítják a kenyeret és a tejet a hóval elzárt településekre.”

Mindezek hatására Tatabányán operatív bizottság alakult, bevonták a honvédséget a hó elleni küzdelembe. Komárom-Esztergom megyében vízvezetékek törtek, Ácson megfagyott egy ember. A vonatok nem menetrend szerint, hanem alkalmanként közlekedtek.

1987 – hókotró

Egy másik beszámoló szerint:

Nagy hideg jött hétvégére és nagy hó, ami hétfőn is kitartott. A munkanap ellenére nem jöttek a buszok, mert nem tudtak jönni, sőt kedden sem, így nem tudtunk eljutni a Csolnok felé vezető úton. Szerdán (13-án) jutottunk el Máriahalomig. Viszont nem dolgozhattunk a fagyszünet miatt.

Január 15-16-án engedett a tél a szorításból, nagyjából 16-án állt helyre a rend, addigra az utolsó, hóval elzárt települést, Mogyorósbányát is sikerült kiszabadítani a hó fogságából.

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!