Alumíniumdobozokból meteorológiai állomás?

2023-ban a sok kicsi sokra megy elv alapján annyi alumíniumdobozt – és némi egyéb, visszaváltható hulladékot – szeretnénk gyűjteni, hogy egy újabb kis meteorológiai állomást szerezhessünk be. Szerintetek sikerül?

Újévi fogadalmat nem tettünk idén, viszont egy annál nagyobb tervünk van a 2023-as esztendőre nézve. Szeretnénk, ha a meglévő dorogi és sárisápi állomásaink mellett egy harmadikat is üzembe helyezhetnénk Kesztölcön, így akár már három helyszínről is szolgálhatnánk friss adatokkal.

Sétáink, viharvadászataink és egyéb kirándulásaink során gyakran tapasztaljuk, hogy rengeteg szemét – főleg PET-palackok és alumínium dobozok – hever a szabadban. Gyomorforgató látványt nyújt a Dera-szurdok, Dobogókő is fuldoklik olykor a hulladékban, nem beszélve a Szentléleki-patak, a Kenyérmezei-patak medréről, vagy éppen a Duna partjáról sem. Lehet itt jönni azzal, hogy Ausztriában és nyugaton más a mentalitás, de ha már fennáll a probléma, akkor (egyénileg) is tenni kell ellene valamit.

Megelégeltük ezeket az állapotokat és tavaly nyáron rendeztünk egy spontán szemétszedést a Pilisben. Közben eszünkbe jutott, hogy amit lehet, azt hasznosítsuk. Így jött az ötlete, hogy ha legközelebb kimegyünk a természetbe, akkor viszünk magunkkal zsákot és begyűjtjük legalább azokat a hulladékokat, melyeket vissza lehet váltani. Ezáltal az üdítős dobozok sem az erdőben végzik, hanem visszakerülnek a körforgásba és megadjuk nekik az esélyt az újrafelhasználásra.

Ha van kapacitásunk, akkor az erdőkben talált dobozok mellett a lakóhelyünk közterületein is összeszedjük őket, sőt otthonunkban is szelektíven gyűjtjük. Bár az árak emelkednek, bízunk benne, hogy annyi példány összejön, amiből vehetünk egy új állomást.

Szurkoljatok nekünk!

Ui.: Nem magunkat szeretnénk feltüntetni jobb színben, ez csupán egy kísérlet arra, hogy meg tudjuk-e valósítani a célunkat.

(Borítókép: Pixabay)

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!