Peremfelhővel érkezett meg a hidegfront

Január 5-én délelőtt peremfelhővel, élénk északnyugati széllel érkezett meg az idei első komolyabb hidegfront. Olvasóink a sötét fellegek láttán arra gondoltak: olyan zápor jön, mint ami nyáron szokott.

Az évszakhoz képest jóval enyhébb idővel indult a 2023-as esztendő, az elmúlt napokban gyönyörűen napos, derült időben és tejszerű ködben is volt már részünk. Például január 3-án a fordított hőmérsékleti anomáliának köszönhetően a hegycsúcsok kilátszódtak a felhőtengerből. Na jó, a 457 méter magas Nagy-Gete még ugyanolyan ködben volt, de a magasabban fekvő pontokon bőven élvezhettük a napsütést.

Felhőszakadás a Pilis felett 2023. január 5-én

Január 5-én erősen felhős, borongós reggelre ébredtünk, a felkelő nap fényeiből szinte semmit sem láttunk. Aztán 9 óra után északnyugat, vagyis Párkány-Köbölkút felől egyre sötétebb fellegek érkeztek felénk. A csapadékkal telített felhőtömeg élén peremfelhő haladt. Ahogy egyre jobban besötétedett, úgy a szél is megélénkült, majd 10 óra után először Pilismarót-Dömös térségében, majd a Pilis túloldalán, végül Dorogon és délebbre is eleredt az eső.

Peremfelhő Kesztölcön 2023. január 5-én

A csapadék intenzitása változó volt, nagyjából délig közepes erősséggel esett és térségünkben jellemzően 3-5 milliméternyi eső hullott. Azt meg kell jegyezni, hogy a növények számára télen is áldás egy kis folyadék és ha már hó nincsen, legalább eső legyen.

„Meleg szél fújt. Azt hittem, hogy vihar lesz…” – jegyezte meg egy olvasónk, aki a peremfelhő láttán azt sem tartotta kizártnak, hogy megdörren az ég. Ez végül nem következett be, de nincs

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!