Januári tavasz: nyílik a hóvirág, a hunyor és a salátaboglárka is

Ahogy tavaly, úgy idén is január első napjaiban olyan meleg idő köszöntött be, hogy rügyezni kezdtek a fák. Dorogon emellett nyíló hunyort, Esztergomban pedig hóvirágokat fotóztunk. Úgy véljük, hogy az idei tél még tartogathat meglepetéseket.

2022 január 1-jén, 12,7,  2-án 12,6, míg 3-án 12,4 Celsius-fokot mértünk Dorogon, ami elég volt ahhoz, hogy kibújjanak az első virágok. Már akkor is megörökítettünk Esztergom belvárosában az egyik panelház előtti kis kertben néhány hóvirágot, melyek aztán meg sem érték a „felnőtt korukat”. Néhány nappal később ugyanis markáns hidegfront érkezett, a korai jövevények pedig egytől-egyig elfagytak, mielőtt még a fehér lepéllevelek elváltak volna egymástól.

Már januárban kibújt a hunyor Dorogon

A történelem idén is ismétli önmagát, hiszen több fotó is kering a Facebook-on hóvirágokról és egyéb, más virágokról is. Dorogon ezúttal téltemetőt nem láttunk, de sikerült megörökítenünk hunyort, ami a hivatalos fajleírás szerint normál esetben március-április környékén virágzik.

Kesztölcön már a római saláta is növekedésnek indult

Dávid Balázs esztergomi gátőr a közösségi oldalán tette közzé, hogy a Kis-Duna mentén egy eldugott kis területén mindig hamarabb beköszönt a tavasz és most, január 6-án vette észre, hogy nyílik a sárga virágáról felismerhető salátaboglárka. Kesztölcön pedig azt láttuk, hogy elkezdett kihajtani a római saláta. Mi lesz még ebből…

Ti mit tapasztaltatok, mit láttatok? Írjátok meg nekünk!

 

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!