Átmenetileg búcsút inthetünk a napos, meleg időnek

Húsvéthétfőn megérkezik a hidegfront, véget ér a napos meleg időszak. Kedden már 15 fok alatti maximum hőmérsékletre kell számítanunk.

Talán már sorsszerűnek is nevezhetnénk azt, hogy éppen akkor köszöntött be a jó idő, amikor a koronavírus miatt korlátozzák a kijárást. Több település – legalábbis Nagypéntektől Húsvéthétfőig terjedő időszakban – konkrétan bezárkózott és nem is fogadtak kirándulókat.

Na de most konkrétan tekintsük át, hogy mi történt azóta, hogy március 21-én 2,9 mm, míg két nappal később 0,4 milliméter csapadéknyi eső esett? Gyakorlatilag majdnem három hete anticiklonok alakítják az időjárásunkat. Egyes napokon a felhők olyan ritkák voltak az égen, mint manapság az autók a horvát autópályán. 

A hajnali fagyok szépen lassan megszűntek, a nappali maximum hőmérséklet – a március végi átmeneti visszaeséstől eltekintve – is folyamatosan emelkedett. A grafikonról egyébként az is leolvasható, hogy háromszor lépte át a hőmérséklet a 20 fokos bűvös határt.

Április 8-án 20,7, április 9-én 22,4, míg április 12-én 21,8 Celsius-fokot mértünk. Azt azonban le kell szögezni, hogy idén még nem volt nyári nap a térségünkben, hiszen nem emelkedett 25 fokig a hőmérséklet.

Napokkal ezelőtt beharangoztuk, hogy Húsvéthétfőn változás következik be. A hidegfront előfutáraként ma hajnalban már volt egy kisebb zápor (Esztergomban például pár percig esett az eső), ám nem kizárt, hogy délután megdörren az ég. Amint zivatar közelít felénk, arról részletesen is beszámolunk.

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!