Az év leghidegebb napja jöhet

Március 1-én lehet az év eddigi leghidegebb napja. Kora reggel akár -14 fok is lehet.

Nagy méretű jégcsapok

Jó esély van arra, hogy derült égboltra ébredjünk március első napján és ha a légmozgás sem lesz jelentős, akkor térségünkben -14, fagyzugos helyeken, főleg völgyekben -15 fok alatti hőmérséklet valószínű. Ez lehet az eddigi leghidegebb nap az évben.

Az országos hidegrekord nincs veszélyben, ugyanis a március 1-i rekord -27 fok, amelyet Lentiben mértek 1963-ban. Lehetnek olyan helyek az országban, ahol -20 fok alá csökken a hőmérséklet, de a rekord megdőlésére kicsi esély van. Nem úgy mint térségünkben, ahol biztosnak mondható, hogy – az elmúlt napokhoz hasonlóan – új rekord fog születni. A 2007 óta tartó feljegyzéseink alapján nem jellemző, hogy az első tavaszi hónap ilyen hidegen induljon, ezt magyarázza az a tény, hogy térségünk március 1-i hidegrekordja -1,9 °C, amelyet sárisápi mérőállomásunk rögzített 2013-ban. Ez a rekord most legalább 10 Celsius fokkal fog megdőlni.

Nem véletlen az sem, hogy az extrém hidegre való tekintettel az Országos Meteorológiai Szolgálat Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye kivételével minden megyére riasztást adott ki. Vas, Zala és Somogy megyében narancsriasztás lépett érvényben, ezeken a területeken akár -20 Celsius fok alatti hőmérséklet is előfordulhat, az összes többi riasztással érintett megyében -15 °C alatti hőmérsékletnek áll fent az esélye.

Forrás: eumet.hu

Az Eumet grafikonján látható, hogy a sokéves átlagnál (kék vonal) a mostani időszak jóval hidegebb (rózsaszín vonal). A sokéves átlag közel 8 Celsius fok szokott lenni március első napján, idén viszont az átlagnál mintegy 20 fokkal lehet hidegebb.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!