Dupla szivárványt fényképeztünk Dorogon

Október 22-én, pénteken kisebb zápor érte el Dorogot és bár csak néhány percig esett az eső, igazán gyönyörű látványban volt részünk, hiszen 15 órakor dupla szivárványt fényképeztünk! Na de hogyan is keletkezik mindez? Most elmondjuk nektek!

Gyermekkorunk óta tudjuk, hogy ha esik az eső és süt a nap, akkor jó eséllyel megjelenik a horizonton az egyik legismertebb optikai jelenség. A szivárvány lényegében akkor keletkezik, mikor a nap fénye prizma jellegéhez hasonlóan megtörik az esőcseppeken és mint tudjuk, ilyenkor a megjelenik a piros, narancs, sárga, zöld, kék, sötétkék és lila szín.

Pénteken 15 óra előtt néhány percig esett az eső Dorogon, majd a Pilis irányába meg is jelent a szivárvány. Ebben nincs semmi szokatlan, csakhogy ha egyszerre két színes ívet is látunk, az már ritkaságszámba megy. Ezt nevezi a köznyelv kettős, avagy dupla szivárványnak.

A divany.hu azt írja, hogy a dupla szivárvány akkor alakul ki, ha a fény kétszer törik meg, és a vízcseppeken belül visszatükröződik. A külső ív ilyenkor halványabb és fordítottan jelenik meg, tehát a színfelosztása tükrözve van. Értelemszerűen a piros szín belülre, míg a lila kívülre kerül.

Ti láttátok? Írjátok meg nekünk kommentben!

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!