Egy hét alatt majdnem egyhavi csapadék hullott térségünkben

15-16 fokokat mértünk térségünkben március 2-án, ami jól jelzi: a tavasz már itt van a nyakunkon. A hegyekben pénteken lehullott hó már a múltté, sebesen rohanó patakok vitték az olvadékvizet (és a lehullott csapadékot) a Duna felé. Adatokat összesítve kijelenthetjük: majdnem egyhavi csapadék hullott térségünkben.

Február 28-án, pénteken reggel néhány centiméter friss hó hullott környékünk magasabban fekvő pontjain (így a Pilisben és Dobogókőn is). Gyakorlatilag a Pilisszentlélek feletti tisztástól – ahol egy hosszabb szánkósdomb is lapul – kezdve egészen a csúcsig mindent fehér lepel borított.

Aznap a Pilis-tetőn kirándultunk egyet és igen furcsának tűnt, hogy újra hóban sétálhatunk. Délutánra aztán már elkezdett olvadni, így kásássá vált a friss hó. Utólag belegondolva milyen jó, hogy felmentünk a hegyre: egyrészt, ha most indulnánk útnak, már csak a kopár erdőt látnánk, másrészt sárban csúszkálnánk.

Vasárnap (március 1.) délután csapadékosra fordult az idő, igaz a pozitív hőmérsékletnek köszönhetően nem hó, hanem eső esett.

A diagramról is leolvasható, hogy bár még vasárnap (március 1.) délután megérkezett a csapadék, az még csak ízelítő volt az utána következő időszakból. Az időközben olvadásnak indult hónak köszönhetően némiképp megduzzadt a Kenyérmezői-patak is. Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai szerint rövid időn belül, 23 centimétert emelkedett a vízszint.

Bár mi is előrejeleztünk kisebb-nagyobb esőket, azt nem is sejtettük, hogy szinte néhány nap alatt lehullik az átlagos havi csapadékmennyiség (na jó, ezt az értéket nem érte el, de igencsak megközelítette). Az elmúlt évek statisztikái szerint elmondhatjuk, hogy átlagosan 53 milliméter csapadékra kell számítanunk az év harmadik havában.

Nos:

  • Március 1-én, vasárnap 5 mm,
  • Március 2-án, hétfőn 14,3 mm,
  • Március 3-án, kedden 13,4 mm,
  • Március 4-én, szerdán 1,8 mm,
  • Március 5-én, csütörtökön 0 mm (aznap szikrázó napsütés volt),
  • Március 6-án, pénteken pedig 10,1 mm csapadék hullott.

Tehát, ha úgy vesszük, hat nap alatt összesen 44,6 milliméter eső esett.

Egyébként ahogy február 28-án, úgy március 6-án is kifehéredett a Pilis és a Visegrádi-hegység. Ez a kép most pénteken készült Dobogókőn, ahol a hó mellett még erős köd is várta a látogatókat. Dobogókőn például 6-8 centiméter hó hullott, mely azóta el is olvadt. A hidegfrontnak köszönhetően kora reggel még a 402 méter magas Vaskapunál is nagy pelyhekben hullt a hó, de nem maradt meg belőle semmi.

Nem meglepő, hogy a hegyekben lehullott csapadékot elvezető patakok is megduzzadtak.

Így nézett ki a Szentléleki-patak március 3-án

…így pedig három nappal később, március 6-án. Mindkét kép az 1111-es út mentén található Cserepesvölgynél készült.

A folytatásban naposabb, melegebb időre kell számítanunk. Kis eséllyel szerdán húsz fokot is mérhetünk, majd pénteken újabb hidegfront érkezik. A csapadék mennyisége még kérdéses, de annyi biztos: nagy valószínűséggel már a hegyekben sem hull majd hó.

 

 

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!