Lecsapott Ophelia Nagy-Britanniára

Lecsapott Ophelia
Lecsapott Ophelia
Lecsapott Ophelia (Fotó: Matt Cardy/Getty / Telegraph)

2017. október 16. | Frissítve: 16:31

16:31 | Vörös a Nap Anglia felett

Vörös a Nap Angliában
Vörös a Nap Angliában (Fotó: BBC)

A BBC meteorológusa (Simon King) szerint a jelenség a trópusi levegővel és szaharai homokkal érkező Ophelia hurrikánnak, valamint a Spanyolországban és Portugáliában pusztító erdőtüzeknek köszönhető.

Mint fogalmazott, az erdőtüzek és a vihar által felkavar por magasra száll a légkörben, a levegőben szétszóródott részecskék pedig vörös fényhatást keltenek.

15:26 | Halálos áldozatot szedett Ophelia

Károkat okoz Ophelia
Károkat okoz Ophelia (Fotó: Twitter)

Egy autóban ülő nőre dőlt rá egy fa, aminek következtében a nő életét vesztette. Több, mint százezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás.

13:14 | 191 km/h-ás széllökést mértek a Fastnet világítótoronynál

Az Írország délnyugati részén elhelyezkedő Fastnet világítótoronynál magyar idő szerint 11:56-kor 191 km/h-ás széllökést mértek – számol be a a Severe-weather nevű portál.

9:23 | Piros riasztás egész Írországban

Piros riasztás Írországban
Piros riasztás Írországban (Fotó: meteoalarm.eu)

Orkán erejű szél (120 km/h felett) miatt országszerte piros riasztást rendeltek el, míg 40 mm-t meghaladó csapadék hullásának esélye miatt elsőfokú riasztás van érvényben Írországban a mai nap során.

8:56 | Zárva tartanak ma az iskolák Írországban

Orkánerejű szélre és özönvízszerű esőzésekre kell számítani az érintett térségekben.

A hétfő hajnali legfrissebb előrejelzés szerint a vihar először Írország déli partjait éri el, majd áthalad Észak-Írország és Skócia felett, és kedd hajnalban hagyja el Nagy-Britanniát északkelet felé. Az összes írországi iskola zárva lesz.

Wexford, Galway, Mayo, Clare, Cork, Kerry, Limerick és Waterford megyékbe előre kivezényelték az ír hadsereg egységeit segítségnyújtás céljából.

A londoni védelmi minisztérium közölte, hogy a brit hadsereg három zászlóalját készenlétbe helyezték, arra az esetre, ha a közeledő ítéletidő bárhol komolyabb incidenseket okozna, de a helyi hatóságoktól egyelőre nem érkezett konkrét segítségkérés.

Az Ophelia az Atlanti-óceán felett, az Azori-szigetek irányából tart Írország, Észak-Írország és Nagy-Britannia északi térségei felé, jelenleg 140 kilométer/óra sebességű széllökésekkel.

A brit meteorológia előrejelzése szerint a vihar az óceán hűvösebb vizei fölött, majd a szárazföld fölé érve gyengül, de Írország déli partvidékén még előfordulhatnak óránkénti 130 kilométeres sebességű széllökések, és helyenként rövid idő alatt 50 milliméternyi eső is hullhat.

Az Ophelia a legkeletibb hurrikán, amely az atlanti hurrikánszezonokról szóló tudományos adatgyűjtések kezdete óta valaha is kialakult.

Rendkívül erőteljes déli légáramlása az orkánnal és az esőzésekkel együtt trópusi levegőt is hoz: hétfőn Nagy-Britannia egyes térségeiben 22-23 fokos meleg is lehet a meteorológusok várakozása szerint. Az átlagos októberi hőmérsékleti maximum 15 fok.

Az Ophelia napra pontosan 30 évvel az utóbbi három évszázad legpusztítóbb nagy-britanniai vihara után érkezik. Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. A vihar 18 halálos áldozatot, 15 millió kidöntött fát, több százezer elsodort háztetőt, több tízezer összetört járművet hagyott maga után.

A harminc évvel ezelőtti időjárási katasztrófa, amelyhez mérhető 1703 óta nem sújtotta Nagy-Britanniát, egymilliárd font kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik a vihar útját.

forrás: atv.hu / MTI

Előzmények

Vasárnapra 1-es kategóriájú hurrikánná szelídült Ophelia. Írország fölött fog elhaladni hétfőn, várhatóan 75-85 mérföld per órás (120-135 km/h-s) erősségű szelek várhatóak, és kiadós csapadék. Írországban iskolákat zárnak be. Ahogy egyre halad észak felé, egyre inkább mediterrán ciklonná alakul át, hiszen a tenger már nem eléggé meleg ahhoz, hogy utánpótlást biztosítson.

Az idei hurrikánszezon még nem ért véget, ám a 2017-es trópusi ciklonok között bőven találunk szokatlan adatokat. Most az Ophelia névre keresztelt szélvihar borzolhatja a kedélyeket.

Európa felé közelít az Ophelia hurrikán (forrás: weather.com)

Az Azori-szigetektől nyugatra keletkezett vihar ugyanis nem a szokásos északnyugati irányt célozta meg haladási irányaként, hanem Európa felé(!) fordult és jelenlegi számítások szerint hétfőn éri el az Egyesült Királyságot és Írországot. Nyilvánvalóan a jelenlegi kettes erősségű hurrikán elveszíti az utánpótlását és trópusi viharrá fog szelidülni, de így is erős széllel és csapadékkal éri el a szigeteket! Szombat délután hármas szintre emelkedett az erőssége!

Érdekességként megemlíthető, hogy ez lesz a 2. Trópusi ciklon, ami eléri Európát! 2005 októberében a Vince hurrikán érte el heves esőzésekkel Portugáliát!

2005-ben a Vince hurrikán trópusi viharként érte el Európát. (Forrás: weatherfanatics.blogspot.com)

Magyarországon mire kell számítani? Jelen állás szerint nem okoz különösebb jelenségeket térségünkben! Mivel anticiklon alakítja időjárásunkat a következő napokban, így a hurrikánból érkező csapadék nem fog térségünk fölé sodródni! A hurrikán széle Nyugat-Németországig ér majd el, és legyengülve, már gyenge ciklonként fogja elérni a Skandináv-félszigetet, majd feloszlik.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!