Ilyen volt a tavasz első hulláma

Március első napjaiban már kabát nélkül is kimerészkedhettünk a szabadba, a napszemüveg pedig állandó kelléknek bizonyult. A pénteki hidegfront viszont lehűtötte a kedélyeket és néhány napig még fagyos éjszakákra, hűvös délutánokra kell számítanunk.

Március elején nem csak új hónapba, hanem egy másik évszakba léptünk át. Hétfőtől olyan kellemes időben volt részünk, ami egy kicsit gyógyírt jelent a lelkünknek ebben a hosszúra nyúlt pandémiás helyzetben. Érdekesség, hogy éjjelente még fagyott, nappal viszont bőven tíz fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A gyönyörű naplementék is sokakat kicsalogattak a szabadba és bár péntekre jött egy kis lehűlés, azt már láthatjuk, hogy a tél már az utolsókat rúgja. Mint az a mellékelt grafikonon is látható, hogy szerdán volt az abszolút csúcs, majd egyre hűvösebb napjaink voltak.

Március 1-jén, hétfőn -2,5 °C volt a minimum, délután pedig mindössze egy tizeden múlt, hogy ne érjük el a 13 fokot, a hőmérő végül megállt 12,9 foknál. Kisebb sétát tettünk Esztergomban és meg is örökítettünk néhány rügyező fát, illetve tavaszi hangulatot árasztó virágot.

A tavasz első hírvivői

Március 2-án, kedden is hasonlóan szép időnk volt. Bár sárisápi műszerünk éjjel -3,8 fokos hideget mért, napközben újra 12,9 fokban sétálhattunk. A szélcsendes, derült napos időt sokan élvezték, az esztergomi Széchenyi téren és a Duna mentén is sokan szippantottak egyet a friss levegőből.

Naplemente Esztergomban

Március 3-án, szerdán a minimum és a maximum érték esetében is heti rekord dőlt. Amíg éjszaka -4,7 fokot mértünk Sárisápon – igaz a kocsik szélvédőjén keletkezett jégréteg gyakorlatilag délelőtt 10-11 órára le is olvadt – addigra délutánra már elővehettük a tavaszi kabátunkat. Csicsergő madarak is jelezték, hogy végre véget ért a tél.

Tőzike az egyik esztergomi ház előkertjében

Igen ám, de március 4-én, csütörtökön, már egy kissé zimankósabb napunk volt. Megérkezett a szél is, amit szerintem senki sem hiányolt. A -0,7 fokos éjjeli adathoz napközben egy 12,4 fokos maximum érték párosult. Érdekesség, hogy a csütörtök a délutáni csúcsérték tekintetében nagyon hasonló volt a hétfőihez és a keddihez, csak azokon a napokon teljes szélcsend volt.

Esztergomi életkép, háttérben a Szenttamás-hegy

Március 5-én, pénteken pedig már meg is érkezett a hidegfront, reggel gyenge eső is esett. Mivel felhős volt az ég, így éjjel csak -0,5 fokig csökkent a hőmérséklet, délután mindössze 8,9 fok volt. Éreztük is, hogy sokkal hidegebb van, ugyanis Pilisszentlélek közelében kirándultunk egyet. A Hirsch-oromnál nem is bírtuk sokáig, az erős fuvallatok kellően rontottak a hőérzetünkön és a szűrt napfény sem sokat segített a helyzeten.

Barka Pilisszentléleknél

A hétvégére gyengült a szél, teljesen derült időnk van, ám a hőmérséklet még így sem emelkedett drasztikusan. A folytatásban csapadékra nem kell számítani, marad a többé-kevésbé napos, ám hűvös idő.

Jeges szélvédő Esztergomban 2021.03.07-én

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!