Kétoldali melléknapot, Hold-Mars együttállást is láthattunk térségünkben

Október 5-én reggel Kálmán Viktória nevű olvasónk osztott meg velünk egy fényképet: a hölgy kétoldali melléknapot fotózott le Dorogon. Este mi is elővettük a gépünket és egyszerre két jelenséget örökítettünk meg. Az egyik a Hold-Mars együttállás volt, a másik pedig kísérő égitestünk körül megjelent gyűrű.  

Hétfőn reggel Kálmán Viktória fényképét nézve azon tanakodtunk, hogy mit látunk rajta? Végül közös megállapodásra jutottunk, miszerint olvasónk kétoldali melléknapot látott és kapott lencsevégre Dorogon.

Na de mit jelent az, hogy melléknap? A met.hu tájékoztatása szerint egy fénytörési jelenségről van szó, amely a Naptól oldalirányban 22-30 fok távolságra jelenhet meg. Olykor csak egy oldalon látható, de vannak olyan esetek – mint október ötödike – amikor mindkét oldalon kialakul.

Abból a szempontból hasonlít az irizáló felhőre, hogy több színben pompázik: a melléknap belső, azaz Nap felöli oldala (mint a fotón is látható) vöröses-sárgás, míg a külső oldala kékes-fehéres színű.

Mivel hallottuk, hogy mostanában igen látványos lesz a Hold-Mars együttállás, így hétfőn este 22 óra körül felkaptuk az állványt és a gépet, majd kimentünk a kertbe. Legnagyobb megdöbbenésünkre nem csak a Holdat és a Marsot örökíthettük meg, hanem kísérő égitestünk körül megjelent gyűrűt is, azaz halójelenséget láttunk.

A haló a Nap vagy a Hold körül megjelenő optikai jelenség, melyet a fénytörés hatására hoznak létre oszlop alapú kristályok. Előfordul, hogy rövid ideig látni csak, de 2017 szilveszterén például órákig látni lehetett, melyet mi is megörökítettünk az esztergomi Széchenyi téren.

Bár a mostani gyűrű nem volt olyan erős, így is elég látványos volt.

(Borítókép: Kálmán Viktóra fényképe a kétoldali melléknapról)

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!