Több mint hatvan milliméternyi csapadék hullott térségünkben

Ahogy korábban beharangoztuk, jelentős mennyiségű eső esett október 12-14. között térségünkben. Mindent összevetve azt mondhatjuk: Sárisápon megközelítette, Dorogon viszont meghaladta a 60 millimétert a mért csapadék mennyisége.

Köd lepte el a Vaskapu-hegyet (2020.10.12.)

Október 12-én hétfőn éjszaka érte el térségünket a csapadékzóna és akkor még el sem tudtuk képzelni, hogy egészen szerda estig csöpög majd az eső. Nos azért a csöpögés enyhe kifejezés, konkrétan voltak olyan periódusok (főleg kedden), amikor intenzíven zuhogott az eső.

Mindhárom nap során elég hideg volt… (2020.10.12.)

Már hétfőn jelentős mennyiségű csapadék esett, a földek gyakorlatilag egy idő után már annyira túltelítődtek, hogy nem tudták elnyelni a vizet. Ahol egy kis mélyedés volt, ott tócsa, kisebb tó alakult ki, de szerencsére most nem hallottunk arról, hogy a víz bárhol is károkat okozott volna.

A földek alig bírták elnyelni a sok vizet (2020.10.13.)

Azóta kielemeztük a dorogi és sárisápi mérőállomásunk adatait is kielemeztük. Ebből a szempontból az egykori bányászváros nyert, hiszen Dorogon kereken 69 mm csapadék hullott, melynek több mint a fele kedden zúdult a nyakunkba.

Sárisápon némileg kedvezőbb volt a helyzet, ott összesen csak 57,6 mm égiáldás hullott. Az is figyelemreméltó, hogy szerdán mindkét településen ugyanannyit mértünk.

Szerdán egyébként azt jósoltuk, hogy 12 óra után eláll az eső. Nos gyenge intenzitással esett estig, de a 12 óra és 24 óra közötti mennyiség az 1 mm-t sem érte el.

Szerdán már a napfényt is láthattuk (2020.10.14.)

A felüdülésre még néhány napig várnunk kell, bár jó érzés volt látni a naplementét szerdán, illetve két nap után Esztergomból újra megpillanthattuk a Getét és a Hegyeskőt.

Az elmúlt három nap megszokott látványa (2020.10.14.)

Egyébként mindhárom nap során számítottunk arra, hogy Dobogókőn bekövetkezik a halmazállapot-változás, de végül nem fehéredett ki a táj.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!