Negyedik alkalommal tér vissza a kánikula

Ahogy búcsút intettünk a kárászéletű és kevésbé jelentős dunai áradásnak, most újabb hőhullámmal kell megküzdenünk: szombaton és vasárnap már 31-32 fok körül alakult a csúcshőmérséklet, július utolsó hetén pedig rendre 35 fok fölé fog emelkedni a hőmérséklet.

Az idei nyár első hőhulláma június 13-a után érkezett meg és attól a naptól kezdve egyre melegebb lett. A hőség június 16-án robbant be igazán. Aznap Dorogon elmaradtunk a bűvös határtól és csak 29,4 fokot mértünk, Sárisápon viszont 30,1 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

A grafikonon is látható, hogy az első hőhullám tartósnak bizonyult, ugyanis kisebb enyhülés csak június 24-e után érkezett. Igaz, azután is csak néhány fokkal csökkent a napi maximum hőmérséklet és gyakorlatilag egy rövid szünet után beköszöntött a második hőhullám, ami június 26-tól június 29-ig tartott.

Aztán július elején, pontosabban 4-től 8-ig újra visszatért a kánikula, most pedig jó esély van arra, hogy 4-5 napig ismét tombolni fog a hőség. Az előrejelzés szerint hazánknak lesznek olyan részei, ahol akár 40 fokot is mérhetünk. Térségünkben a saját méréseink alapján számon tartott rekord június 24-én született: akkor 37,8 fokot rögzítettünk Dorogon.

Vajon meglesz Dorog-Esztergom térségében a 38, netán a 40 fok? Hamarosan kiderül!

Ha tehetitek, a következő napokban a 11-15 óra közötti időszakban ne tartózkodjatok a napon, mert erős lesz az UV sugárzás. Igyatok sok folyadékot és kerüljétek a megterhelő fizikai munkát.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!