Vízibicikliztünk a víz alatt lévő esztergomi kerékpárúton

Nemrégiben kisebb árhullám vonult le a Dunán: a folyó néhány nap erejéig kilépett a medréből, az esztergomi kerékpárút egyes szakaszai pedig víz alá kerültek. Mi sem hagyhattuk ki az alkalmat, így kipróbáltuk a kétkerekű vízibiciklizést. Helyszíni beszámoló.

Július 18-án kezdett emelkedni a folyó vízszintje, majd 21-én 495 centiméterrel, az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szinttől 5 centiméterrel elmaradva tetőzött a Duna Esztergomnál. Lényegében sehol sem okozott problémát a víz, az árhullám rendben levonult.

A vízparton végigfutó kerékpárút – mely egyébként az EuroVelo 6 helyi szakasza – jelenleg Erzsébet parktól Szamárhegy végéig tart. Korábbi tapasztalataink alapján tudjuk, hogy 400 centiméter feletti vízállásnál már igencsak nyaldossa a víz az aszfalt szélét, míg 420 centiméter körül már vannak olyan részek – mint például a Csenkei-hídnál – melyeket elöntött a Duna.

Július 20-án, 472 centiméteres vízállásnál indultunk útnak. Bár a világító kerékpárút-szakaszig még sima volt az út, szinte rögtön utána már kerülnünk kellett. Kisebb nehézségek árán a Csenkei-hídig jutottunk el, ahol bár megpróbáltunk átkelni, nem tudtuk elérni a kitűzött célt, sőt a cipőnk is beázott.

Két dolgot rögtön észrevettünk: a hídnál térd alá ért a víz (találkoztunk két hölggyel, akik mondták hogy az azt követő szakaszon még durvább volt a helyzet). A másik észrevétel, hogy minél mélyebb a víz, egyre nehezebb a tekerés és már akkor is kifejezetten nehéz az előrehaladás, amikor csak a pedálig ér a vízszint.

Így hát nem értünk el a szamárhegyi kocsmáig, de egy kis kihívásnak, valamint állóképesség javításnak tökéletes volt.

Jó hír, hogy az ár levonult, a nyomvonal szabaddá vált, így újra száraz lábbal (és kerékkel) tudtok végigtekerni a kerékpárúton.

Tehát ha a teljes meglévő nyomvonalat szeretnétek teljesíteni, akkor nagyjából 400-410 centiméteres vízállásig gondolkodjatok hasonló mutatványban.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!