Tovább tart a szárazság térségünkben

Hidegfrontok jönnek, zivatarcellák mennek, országszerte esik, a hírek viharkárokról szólnak. Térségünk viszont a szárazságtól szenved.

A június 20-án kezdődő enyhe hőhullámot megelőző időszakban is az átlagosnál jóval kevesebb csapadék esett. Májusban mindössze 20,5 mm csapadékot mértünk, ami a megszokottól jóval kevesebb, elég ha csak 2016-ig megyünk vissza, akkor ugyanis 104 mm csapadék hullott a tavasz utolsó hónapjában (igaz ez az érték viszont magasabb az átlagosnál).

 

Június 20-át követően azonban afrikai eredetű légtömeg határozta meg napokon át az ország, beleértve térségünk időjárását. Ugyanakkor felfrissülést hozott a június 23-i, valamint 25-i front, amely országszerte okozott záporokat, zivatarokat. Többfelé jégeső, felhőszakadás, szélvihar kísérte azokat. A 23-i front térségünkben kevés csapadékkal (1 mm), de jelentős szélerősödéssel (50 km/h) járt, míg 25-én három hullámban szelték át a gigantikus kiterjedésű, néhol szignifikáns jelenséggel párosuló zivatarok az országot. Térségünkben a második hullám volt a legjelentősebb, a radar bizakodásra adott okot, már ami a csapadék mennyiségét illeti. Viszont ezúttal is csalódnunk kellett: míg országosan 10-60 millimétert termeltek a zivatarok, addig térségünkben összesen 2 mm hullott.

Így érkezett a második hullám – OMSZ radarkivágat

“A legtöbb csapadék (állomásainkon 50-60 mm, majdnem egy havi összegnek megfelelő mennyiség) a Dunántúl középső és keleti részein, illetve a Duna-Tisza köze déli felén hullott. A legkevesebb érdekes módon Nógrádban esett.” (OMSZ)

A hőhullám kezdete óta eltelt 7 nap legmagasabb hőmérsékleteinek átlaga 32,1 °C. Ezeken a napokon összesen 3,0 mm csapadék esett (dorogi mérések alapján), míg országosan ennek többszöröse. A legmagasabb hőmérsékletet június 22-én mértük, ezen a napon 33,6 Celsius fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Országos átlagnál jóval kevesebb csapadék esett Dorog térségében – OMSZ összesített csapadéktérképe az elmúlt 5 napból

A Balatonnál az elmúlt 5 napban 50 mm körüli mennyiség hullott, a Bakony egyes helyein ennél is több, de a Dél-Dunántúlon is átlagosan 35-50 mm, tehát csaknem egyhavi csapadék áztatta a földeket. Ezzel szemben Nógrád megye és térségünk nem illik a képbe, ugyanis az említett területeken továbbra is a szárazságé a főszerep.

Nem lélegezhetett fel térségünk, az előrejelzések pedig a következő néhány napra újból szárazságot és forróságot mutatnak…

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.


*